Dierenbeschermingscentrum Limburg geopend

Vrijdag 17 januari is Dierenbeschermingscentrum Limburg officieel geopend. Hiermee staan we aan het begin van een nieuw tijdperk op het gebied van dierennoodhulp en dierenwelzijn. Morgen vindt de open dag plaats en is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen.
Dierenbeschermingscentrum Limburg geopend

De officiële opening had een besloten karakter, maar op zaterdag 18 januari was iedereen welkom tijdens de open dag. Tussen 11:00 uur en 16:00 uur vonden er tal van activiteiten plaats. Zo kon een kijkje worden genomen achter de schermen, stelden de opvangdieren zich aan de bezoekers voor en vertelde het team van Dierenbescherming Limburg meer over de mogelijkheid om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Veranderingen in gang zetten

“Het Dierenbeschermingscentrum is een plek waar dieren prettig verblijven en mensen graag komen. Het is echter vooral een uitvalsbasis en een werkplaats van waaruit we veranderingen in gang willen zetten,” aldus directeur Jacqueline Devoi. De opvang van dieren richt zich vooral op zwerf- en afstandsdieren die in opdracht van een groot aantal Limburgse gemeenten en particulieren worden opgevangen, vervoerd en verzorgd en daarna met hun baasje worden herenigd of bij een nieuwe eigenaar terechtkomen. Het Dierenbeschermingscentrum verzorgt ook noodhulp aan dieren en behandelt klachten over mishandeling en verwaarlozing in nauwe samenwerking met de inspectiedienst en dierenpolitie. Jaarlijks kunnen ruim 5.000 dieren worden opgevangen.

Maatschappelijke betrokkenheid

Naast deze basistaken, biedt het Dierenbeschermingscentrum maatschappelijke en (para)veterinaire diensten aan. Jacqueline Devoi: “Vooral onze maatschappelijke activiteiten zullen we samen met onze partners verder uitbreiden. Het blijkt immers dat als dieren in de knel zitten, er vaak ook sprake is van ‘mensenleed’. We werken al regelmatig samen met maatschappelijke en zorginstellingen, de politie en soms zelfs het gevangeniswezen. Die verbanden willen we een structureler karakter geven, om effectiever te kunnen optreden, maar vooral om problemen voor te zijn.”

Het Dierenbeschermingscentrum is iedere dag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Het bezoeken van dieren is alleen mogelijk op afspraak. Op verzoek is het centrum ook in de avonduren te bezoeken.

Meer informatie over het Dierenbeschermingscentrum lees je hier.