Dierentuin in huis: "vreselijke situatie"

Diverse media berichtten onlangs over de ‘mini-dierentuin’ die een inspecteur van onze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en een agent van de dierenpolitie hadden aangetroffen in een rijtjeswoning in Zwaag. Nog diezelfde dag werden 77 honden en vogels meegenomen. Gered uit een onmogelijke situatie.

Na klachten van omwonenden waren ze er poolshoogte gaan nemen, en troffen tot hun ontzetting talrijke dieren in erbarmelijke omstandigheden aan. Nadine Burggraaf, de inspecteur in kwestie, vertelt wat ze die dag meemaakte.

“Daar stonden we dan, elkaar nog wat verdwaasd aan te kijken voor een rijtjeswoning in Zwaag. Ik had mijn voet tussen de deur gezet en haalde diep adem. Weer even wat frisse lucht, alvorens we opnieuw de woning in zouden gaan. Aan de dierenagente die erbij was, vroeg ik of ze ooit zo veel honden en papegaaien in zo’n kleine, vieze woning had gezien." “Nee, nooit,” antwoordde ze. “Wat een vreselijke situatie.”

Ernstige welzijnsaantasting

En dat is precies wat het was. Even daarvoor hadden de inspecteur en de agent bij de woning aangebeld om een controle uit te voeren. Ze deden dit naar aanleiding van een melding over de vermoedelijke verwaarlozing van honden en vogels. "Eenmaal binnen zagen we ontelbaar veel papegaaiachtige vogels in kooitjes en een heleboel kleine hondjes in benches zitten", aldus Nadine. Maar dat bleek nog lang niet alles. De woning was namelijk zwaar vervuild, evenals de verblijven van de dieren. "Er hing een penetrante lucht van ammoniak en uitwerpselen en het wemelde er van de vliegen. De dieren hadden louter beschikking over vervuild drinkwater. Het was overduidelijk dat een aantal medische zorg nodig had en dat veel van de vogels en honden op dusdanige manier werden gehouden, dat hun welzijn ernstig werd aangetast", zegt onze inspecteur.

Dieren in bewaring genomen

Nadine: "Voor mij was het glashelder; ik zou direct overgaan tot actie, want dit kon zo niet langer. Iemand moest het daar, ter plekke en op dat moment, opnemen voor de dieren.
Nadat ik een beetje was bijgekomen van het dierenleed dat we hadden aanschouwd, liet ik een dierenarts naar de woning komen om de situatie te beoordelen. Nog diezelfde dag heb ik, na overleg met RVO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)* 12 honden en 65 vogels in bewaring genomen".

´Ik ben blij dat ik ter plaatse was met de dierenagente en iets aan de schijnende situatie van de dieren kon doen. De vogels en hondjes zitten nu op een plek waar ze alle zorg krijgen om weer helemaal te kunnen herstellen. Een mooi einde van een trieste zaak", concludeert onze inspecteur.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.