Dierenverwaarlozer Chavello P. veroordeeld tot celstraf

Chavello Plak, eigenaar van dierenwinkel Faunaworld, is veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar, waarvan 2 voorwaardelijk. De Rotterdamse rechtbank achtte bewezen dat hij zo’n 140 dieren in zijn winkel de noodzakelijke zorg heeft onthouden, met de dood tot gevolg.
Dierenverwaarlozer Chavello P. veroordeeld tot celstraf

In de dierenwinkel van Dan Chavello Plak werden in juni van dit jaar zo'n 140 dieren gevonden, gestorven ten gevolge van verregaande verwaarlozing. Het ging om onder meer dingo’s, hagedissen en schildpadden. Chavello Plak werd gearresteerd, maar zette zijn wanprakijken aanvankelijk via Facebook voort. Deze week werd hij alsnog veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk.

De straf viel lager uit dan de eis van drieënhalf jaar van het Openbaar Ministerie. Chavello Plak heeft verder een proeftijd van vijf jaar gekregen, waarin hij geen dieren mag verhandelen. De rechters zeggen een lange proeftijd op te leggen, omdat ze de kans groot achten dat hij opnieuw de fout in zal gaan.

Geen levenslang houdverbod

De Dierenbescherming is blij dat Chavello Plak gestraft wordt voor zijn wandaden, al had zij liever gezien dat hij een levenslang verbod op het houden van dieren had gekregen. Chavello Plak geeft nu al aan dat hij na zijn vrijlating weer wil gaan handelen, dus het is slechts een kwestie van tijd voordat hij weer de fout in gaat. Mocht hij binnen de termijn van vijf jaar weer dieren gaan houden, dan wordt zijn voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar omgezet in een onvoorwaardelijke en moet hij weer de bak in.

Meestal is de voorwaardelijke straf in dit soort gevallen een relatief lage geldboete. Die wordt dan graag betaald door handelaren om daarmee een houdverbod te omzeilen. Juist daarom heeft de Dierenbescherming de overheid om een zelfstandig houdverbod gevraagd. Dan kan een houdverbod nooit meer worden 'afgekocht'.