Dierenwelzijn: een veelbewogen week

Terwijl ik afgelopen week op straat overal mensen met kerstbomen zag slepen en duizenden lampjes het land onderdompelden in kerstsfeer, hield ik me met hele andere dingen bezig. Op het gebied van dierenwelzijn gebeurde er namelijk zo ontzettend veel, dat het me bijna duizelde. Maar hé, mij hoor je niet klagen. Een beter kerstcadeau had ik me namelijk niet kunnen wensen….
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Dierenwelzijn: een veelbewogen week

Het begon op zaterdagochtend met de aankondiging dat wilde dieren vanaf volgend jaar niet meer zijn toegestaan in circussen. Een verbod waar de Dierenbescherming al jarenlang voor pleit. Bij de bekendmaking verklaarde staatssecretaris Sharon Dijksma dat het niet meer van deze tijd is dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. En daarmee sloeg ze de spijker op z’n kop. Want deze dieren gaan letterlijk en figuurlijk gebukt onder de lange reistijden, het leven in veel te kleine hokken of aan een ketting en de kunstjes die ze onder dwang krijgen aangeleerd. Het druist zo hard in tegen hun natuurlijke gedrag, dat het een onacceptabele welzijnsaantasting betekent.

Eén Dierenbescherming

Amper bekomen van het goede nieuws rondom de circusdieren, stapte ik diezelfde ochtend in de auto voor een historische Algemene Ledenvergadering. De allerlaatste sinds de oprichting van de Dierenbescherming, waarbij we definitief hebben besloten om vanaf 1 januari 2015 verder te gaan als één organisatie.

Op dit moment werken we nog met twintig afdelingen verspreid over het land en een hoofdkantoor in Den Haag. Maar om een veel steviger vuist voor dierenwelzijn te maken, is het van groot belang dat we als één vereniging verdergaan. We waren erg vereerd dat staatssecretaris Dijksma, ondanks haar volle agenda, aanwezig was om deze laatste vergadering op gepaste wijze te openen. Ze noemde daarbij de Dierenbescherming een partner die meedenkt en refereerde naar ons 150ste jubileumjaar en de fusie. “Een verjaardag is meestal een moment om eens kritisch naar jezelf te kijken. En dat heeft u gedaan! U gaat vanaf 2015 de krachten bundelen om nog sterker te worden voor dierenwelzijn in Nederland,” aldus Dijksma.

Dierenwelzijnstop

Zoals ik al zei, het was een veelbewogen week, waarin er nog veel meer gebeurde. Zo maakte ik een paar dagen geleden kennis met Phil Hogan, de nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw en presenteerden we zondag samen met LTO Nederland bij een dierenwelzijnstop een aantal standpunten om het dierenwelzijn binnen Europa te verbeteren. Deze top werd georganiseerd door staatssecretaris Dijksma en haar Duitse en Deense collega’s, die een gezamenlijke verklaring tekenden om de samenwerking voor meer dierenwelzijn in Europa te bekrachtigen. Zo moet bijvoorbeeld de reistijd voor slachtdieren flink worden ingekort en dient er tijdens het transport veel meer ruimte voor bepaalde dieren te komen. Oh, en dan zou ik bijna vergeten dat we ons streven voor meer koeien in de wei nog een flinke boost hebben gegeven. Ook in 2015 zullen we ons hard blijven maken voor weidegang en supermarkten er nog nadrukkelijker op wijzen zuivelproducten van weidedieren in de schappen te zetten.

Hoopvolle stappen voor dieren

Al met al durf ik wel te concluderen dat er voor dieren hoopvolle stappen zijn gezet. En dat maakt me trots. Niet in de laatste plaats omdat wij als Dierenbescherming op zowel landelijk als Europees niveau van de partij zijn op de momenten waarop het onderwerp dierenwelzijn ter tafel komt. En dat we bovendien als voorbeeld dienen voor omringende landen. Onze visie doet er echt toe en samen met gelijkgestemden kunnen we het welzijn van dieren daadwerkelijk verbeteren. Een besef waar ik deze feestelijke dagen ongetwijfeld nog wel een paar keer bij stil zal staan als ook ik dan eindelijk met die kerstboom loop te slepen.

Rest me nog om je liefdevolle kerstdagen en een prachtig 2015 te wensen, waarin we ons weer onverminderd en vol vertrouwen zullen inzetten voor het welzijn van alle dieren in ons land. Hopelijk help je ons daarbij.

Frank Dales
Algemeen directeur