Dierenwelzijn in de verkiezingen

Over een week is het zo ver: dan mogen we massaal naar de stembus om onze stem uit te brengen voor de gemeentelijke verkiezingen. Deze stemming is misschien wel belangrijker dan ooit. De rol van de gemeentelijke politiek en bestuur is de afgelopen jaren gegroeid, waardoor gemeentebeleid over veel meer gaat dan een veilige stoep, schone straat of betaalbare sportvoorziening.
De laatste jaren gaat het bijvoorbeeld ook over het klimaat, de zorg en dierenwelzijn. En met name dat laatste vinden wij als Dierenbescherming een belangrijk onderwerp.

Dierenwelzijn in de verkiezingenDierenwelzijn. Misschien klinkt het niet als iets heel groots, zeker niet als je het opvoert op het grote toneel van de Europese politiek. Hoe kleiner de politieke schaal wordt, des te wezenlijker wordt de rol die het dier toebedeeld krijgt.
Neem nu de dagelijkse gang van zaken voor de meeste burgers: een hond in het park, een kat op de motorkap, een eend in het water, een rat bij het afval, een vlinder in de tuin. Er zijn zoveel dieren die het leven in de gemeente geur en kleur geven, maar die ook zeker extra aandacht nodig hebben. Kortom: het is belangrijk dat elke gemeente in Nederland een duidelijk en verantwoord beleid heeft voor haar dieren.

Ondersteuning voor gemeenten

Om gemeenten te helpen bij het formuleren van hun beleid heeft de Dierenbescherming aanbevelingen geschreven voor het opstellen van een dierenwelzijnsnota. Elke gemeente kan deze aanbevelingen en de bijbehorende onderbouwing een-op-een overnemen. Op de website van de Dierenbescherming zijn daarnaast diverse goede praktijkvoorbeelden te vinden van gemeenten die diervriendelijk beleid succesvol hebben toegepast.