Dijksma wil internationale aanpak misstanden angorawol

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft Europa opgeroepen de textiel- en kledingsector te stimuleren om te komen met garanties dat wol of bont niet van dieren komt die slecht zijn behandeld.

Eind 2013 ontstond ophef naar aanleiding van beelden van dierenorganisatie PETA die toonden hoe levende angorakonijnen bij een producent in China op vreselijke wijze van hun vacht werden ontdaan. De Tweede Kamer reageerde geschokt.

'Misstanden internationaal aanpakken'

Staatssecretaris Dijksma is van mening dat barbaarse praktijken als deze moeten worden uitgebannen, zo liet ze Europese landen en de Europese Commissie weten. Het probleem moet volgens haar internationaal worden aangepakt. “Het is goed dat de Nederlandse textielsector deze misstanden over de grens aan de kaak wil stellen, want dit probleem verdient een internationale aanpak. Gelukkig is er veel bijval van lidstaten dat het zo niet langer kan,” aldus Dijksma.

Ongekend dierenleed

De Dierenbescherming is blij dat de staatssecretaris dit onderwerp bij haar Europese collega’s aankaart, want achter deze industrie gaat ongekend veel dierenleed schuil. Leed dat niet ophoudt bij de grenzen van ons land. Via haar partnerschap met Eurogroup for Animals doet ook de Dierenbescherming haar best om grensoverschrijdend op te komen voor de miljoenen dieren die jaarlijks het slachtoffer zijn van deze praktijken.