Dode en zieke dieren bij dierenwinkel in Rotterdam

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben tijdens een inspectie op dinsdag 14 februari dode en zieke dieren aangetroffen bij een dierenwinkel in Rotterdam. Een konijn, een dwergwoelmuis, twee roodrugparkieten en een zebravink waren er zo slecht aan toe dat ze zijn overgebracht naar een opslaghouder om daar te worden verzorgd.
Dode en zieke dieren bij dierenwinkel in Rotterdam

Het is niet de eerste keer dat de dierenwinkel over de schreef gaat. De LID-inspecteur vertelt: "Ik ben nu een jaar met die zaak bezig. Telkens blijkt dat de eigenaar niet wil meewerken en dat de situatie niet verbetert, ondanks de nodige dwangsommen. Sommige dieren zitten te krap, hebben geen water en voer en er is gebrek aan hygiëne. Ik heb taferelen gezien waarbij een dode parkiet werd aangevreten door zijn soortgenoten". De inspecteurs hebben de controle uitgevoerd met een praktijkhoudende dierenarts en een dierenarts van de NVWA.


Archieffoto

Proces-verbaal

Aanleiding voor de inspectie waren eerdere controles waarbij was gebleken dat de dierenwelzijnsregels niet werden nageleefd. Naast de verwaarlozing van de dieren werd duidelijk dat de eigenaar van de dierenwinkel zich niet houdt aan administratieve verplichtingen die gelden voor de handel in dieren. De NVWA en de LID treden met bestuurlijke boetes en lasten onder dwangsom op tegen de overtredingen. Daarnaast is tegen de eigenaar van de dierenwinkel proces-verbaal opgemaakt.