Dom Bontje verkiezing 2015

De zes genomineerden voor de Dom Bontje verkiezing zijn bekend. Met deze jaarlijkse verkiezing vraagt dierenwelzijnsorganisatie Bont voor Dieren aandacht voor het leed dat schuilgaat achter bont.
Dom Bontje verkiezing 2015

“Wanneer we bekende Nederlanders wijzen op hun bontkraag, blijkt soms dat zij er geen idee van hebben dat het bont dat zij dragen echt is. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze door onze informatie besluiten geen bont meer te dragen. Indien ze dat niet doen en het slechte voorbeeld blijven geven, worden ze door ons genomineerd,” aldus Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren.

Verkeerde keuze

Zo besloten minister Schippers en Martijn Krabbé naar aanleiding van hun nominatie hun bontkraag onmiddellijk af te doen. “Ik ben tegen bont. De jas met bontkraag heb ik gekocht nadat mijn bagage was gestolen. Ik realiseer mij nu dat dit een verkeerde keuze is geweest,” stelde Martijn Krabbé.

De genomineerden

Presentatrice Anouk Smulders, actrice Halina Reijn en prinses Beatrix zijn alle drie genomineerd wegens het dragen van vossenbont. Dat vossen voor hun vacht anaal geëlektrocuteerd worden, lijkt hen koud te laten. Vooral prinses Beatrix blijkt ongevoelig voor dierenleed; zij is al voor de vierde keer genomineerd. In het tuintje van Jan Smit's hart is helaas geen plek voor wasbeerhonden; hij draagt de dieren liever als bontkraag in zijn nek. Ontwerper Mart Visser is genomineerd wegens zijn collecties vol vergaste nertsen en geëlektrocuteerde vossen en Winston Gerschtanowitz draagt coyotebont.

Breng je stem uit!

Duizenden mensen brengen ieder jaar via internet hun stem uit op de Domme Bontjes. Daarmee is de verkiezing een succesvol middel gebleken om aandacht te vragen voor het dierenleed achter de bontkraag. Stemmen kan hier.

De verkiezing loopt tot 31 december 2015, waarna in januari 2016 de winnaar van deze oneervolle verkiezing bekend zal worden gemaakt.