Domme mensen op warme dagen

Vanmorgen werd ik weer eens blij wakker. Ik was namelijk een aantal dagen wat ziek en zwak, maar gelukkig niet misselijk. Mijn vermoeden is dat de teleurstellende zomer daar deels debet aan was. Gelukkig is het weer nu een stuk beter. Het zonnetje brak heerlijk door en, toeval of niet, mijn keelontsteking en verkoudheid lijken definitief voorbij. De zon is wat mij betreft van harte welkom, maar ik houd wel mijn hart vast voor de dommigheden die wij mensen steeds weer lijken te begaan op deze hete dagen.
Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Domme mensen op warme dagen

Hond sterft in auto

Zo viel mijn oog op een bericht in de Metro: Hond sterft in auto bij dierentuin Emmen. Ik voelde direct boosheid opkomen. Hoe kan iemand zo dom zijn om zijn hond in een auto achter te laten op een warme en zonnige dag? De temperatuur loopt zelfs bij milde buitentemperaturen binnen enkele minuten al op tot gevaarlijke waarden. Hoe vaak en hoe lang wordt dit al verteld? Het is zo ongeveer de eerste les die je krijgt als je honden of kinderen hebt: nooit achterlaten in een auto in de zon.

Helaas zijn er dus nog steeds mensen die het niet snappen, want op vrijwel alle zonnige dagen zijn er incidenten als deze. Gelukkig loopt het vrij vaak net wél goed af, maar dat is enkel te danken aan oplettende omstanders, zoals de tegenwoordig goed geïnstrueerde politie.

Word een superheld!

Waar de zon ons verblijdt, worden honden uit geparkeerde auto’s bevrijd. Dit is een kort rijmpje, maar tevens een oproep. Zie jij tijdens warme en zonnige dagen honden in een afgesloten auto zitten zonder begeleiding? Word dan een superheld door de hond te redden (dit geldt ook wanneer een raam op een kiertje staat, er is dan namelijk geen rijwind om te ‘tochten’). Is de eigenaar niet in de buurt? Bel naar meldnummer 144 of de politie. Levert dat niet snel genoeg wat op? Sla dan voorzichtig een raampje in en bevrijd de hond uit de auto. Twijfel niet, want het kan heel snel verkeerd gaan. En als je toch als superheld bezig bent: wees op warme dagen eens extra kritisch op het gebruik en de behandeling van dieren. Zij hebben het namelijk net als wij warm en zijn minder goed, soms zelfs bijna niet, in staat om zichzelf te koelen.