Doodzieke hond gered

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op 28 november een hond, kruising Mechelse herder, bij zijn eigenaar weg moeten halen. Het dier was tot bloedens toe aan de diarree.
Doodzieke hond gered

De inspecteur ging afgelopen vrijdag na een melding over een bloedende hond, samen met de dierenpolitie, naar een adres in Delft. Daar troffen ze een duidelijk erg zieke hond aan. Volgens de eigenaar had het dier afval gegeten en een pot met proteïne voor bodybuilders te pakken gekregen. Daarna was het dier ziek geworden en aan de diarree geraakt. Ondanks dat er bloed in de ontlasting zat, was de eigenaar niet naar de dierenarts gegaan.


Afgelopen zomer was de inspectiedienst ook al eens op het adres geweest. Toen zat de hond in een te kleine bench en een andere hond, een Spaniel, werd niet goed verzorgd met als gevolg een verklitte vacht. De eigenaar had destijds de nodige maatregelen getroffen, maar ging nu dus opnieuw in de fout.

Direct naar dierenarts

Deze historie en de huidige situatie was reden genoeg voor RVO* om de inspecteur opdracht te geven de herder direct naar een dierenarts te brengen voor behandeling. De dierenarts stelde vast dat de hond ernstige diarree, bloed in de ontlasting en koorts had en bovendien aan de magere kant was. De hond is na behandeling overgebracht naar een opvangadres waar hij de juiste verzorging krijgt.

1500 euro boete

Op 1 december is de inspecteur opnieuw op bezoek gegaan bij de eigenaar om hem te vertellen dat hij, naar alle waarschijnlijkheid, door RVO* de hoogste bestuurlijke boete van 1500 euro krijgt opgelegd voor het niet goed verzorgen van zijn herder. Na een goed gesprek heeft de eigenaar tevens besloten vrijwillig afstand te doen van de Spaniel, die nu dus ook op weg kan naar een beter leven.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.