Doodzieke hond uit lijden verlost

Een inspecteur van onze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft op een adres in Almelo een doodzieke Engelse buldog aangetroffen. De hond was er zo slecht aan toe dat de dierenarts geen andere keuze had dan haar in te laten slapen.
Doodzieke hond uit lijden verlost

Na melding van verwaarlozing van een hond via landelijk meldpunt 144 ging de inspecteur poolshoogte nemen op het adres. Daar trof hij een Engelse buldog meer dood dan levend aan. De 14-jarige teef was zwaar vermagerd en had open, stinkende wonden aan haar poten. Ze kon zelf niet meer lopen en vertoonde uitdrogingsverschijnselen. Verder had ze ontstoken ogen en een groot gezwel op de ribbenkast.

Onnodig lijden

De inspecteur nam contact op met RVO*, die toestemming gaf om onmiddellijk met de hond naar een dierenarts te gaan. Met de dierenambulance werd ze overgebracht naar een dierenartsenpraktijk, waar bleek dat ze helemaal op was. De wonden waren geknapte gezwellen, de ogen zwaar ontstoken en het gezwel was hoogstwaarschijnlijk kwaadaardig. Om de hond verder lijden te besparen, heeft de arts haar in laten slapen.

Geen geld

De eigenaresse, die niet meeging naar de dierenarts, verklaarde geen geld en vervoer te hebben en daarom niet zelf met haar hond naar een dierenarts te zijn gegaan. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt en ze draait op voor de gemaakte kosten.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.