Doorbraak: doden miljoenen kuikens kan stoppen!

Het stoppen met het massaal doden van miljoenen eendagshaantjes is een flinke stap dichterbij. Het Leidse biotechbedrijf In Ovo maakte dinsdag bekend dat het als eerste een techniek heeft ontwikkeld om in het ei al na negen dagen het geslacht te bepalen. Dankzij onder meer steun van het ministerie van Economische Zaken, de Universiteit Leiden en de Dierenbescherming heeft het jonge bedrijf deze nieuwe methode kunnen ontwikkelen.
Doorbraak: doden miljoenen kuikens kan stoppen!

Volgens de Dierenbescherming gaat het hier om een enorm belangrijke doorbraak. De weg naar een Europees verbod op het vernietigen van alleen al in Nederland jaarlijks zo’n 45 miljoen haantjes ligt nu open. De kuikens worden gedood omdat ze commercieel niet interessant zijn; ze leggen geen eieren en groeien te langzaam voor de vleesproductie.

330 miljoen eendagshaantjes

In Europa gaat het om zo'n 330 miljoen eendagshaantjes en wereldwijd zelfs om 3,2 miljard. Naast het besparen van veel dierenleed is de methode volgens In Ovo ook milieubesparend. Er hoeven minder eieren te worden uitgebroed en dat zorgt voor minder CO2-uitstoot en een lager energieverbruik. Het levert de broederijen eveneens een financieel voordeel op.


Het was al eerder mogelijk om aan de hand van de concentratie oestrogeen het geslacht van eieren te bepalen, maar deze detectiemethode duurde zo’n vier uur en was erg kostbaar. Hierdoor was dit niet geschikt voor de praktijk. In Ovo brengt daar nu verandering in. Volgens oprichters Wouter Bruins en Wil Stutterheim is In Ovo er als eerste bedrijf in geslaagd om in een paar seconden het geslacht van het ei te bepalen. "We hebben nieuwe stoffen gevonden, die het geslacht op de negende dag van het broedproces prijsgeven. Deze stoffen zijn snel en relatief eenvoudig op te sporen," aldus Bruins.

Sorteren op geslacht

De techniek is al op kleine schaal getest in een Nederlandse legbroederij, het bedrijf heeft meerdere keren hanen en hennen gescheiden laten uitkomen. De methode is in de praktijk ook snel genoeg om grote aantallen eieren geautomatiseerd te sorteren op geslacht. Het eerste prototype apparaat wordt nu ontwikkeld. Na de testen in de praktijk streeft In Ovo ernaar begin 2018 het apparaat op de markt te brengen.

Bekijk hier het item over de doorbraak in RTL Nieuws