Drie onverzorgde honden uit vervuilde woning gehaald

Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben deze week de politie geassisteerd bij het opvolgen van een melding die via meldpunt 144 was binnengekomen. Het betrof drie honden in een zeer vervuilde woning in de gemeente Zevenaar die daar ogenschijnlijk onverzorgd opgesloten zaten.
Drie onverzorgde honden uit vervuilde woning gehaald

Niemand thuis

Bij een bezoek aan het adres eerder deze week, bleek er niemand thuis. Wel werd duidelijk dat er honden in de woning zaten en was door het raam te zien dat de woning vol uitwerpselen lag. "Er kwam een enorme stank door de voordeur", vertelt onze inspecteur. Er werd een brief aan de eigenaar achtergelaten met het verzoek om contact op te nemen. Toen dit na 24 uur nog niet gebeurd was besloot de politie een machtiging tot binnentreden te regelen zodat ze ook zonder toestemming van de eigenaar de woning in mochten gaan.

De woning was zwaar vervuild.

Uitwerpselen, urine en stank

Toen de politie de woning binnenging troffen ze drie honden van het ras Amerikaanse Bulldog aan. De dieren zaten tussen en onder hun eigen uitwerpselen en urine. Ook onze inspecteur werd hierbij betrokken. Hij vertelt: "Er was geen drinken voor de honden aanwezig en het voer stond buiten hun bereik. De woning was zwaar vervuild, stonk en de honden hadden aan het aanwezige meubilair geknaagd". Om de gezondheid van de dieren te beoordelen werd een dierenarts gebeld. Deze stelde vast dat de huisvesting zo echt niet kon en dat de honden mager waren.

De aanwezige honden waren te mager.

In beslag genomen

De politie heeft contact opgenomen met de Officier van Justitie en de situatie aan hem voorgelegd. Deze gaf op basis hiervan opdracht om de honden in beslag te nemen. De inmiddels gearriveerde eigenaar verklaarde dat het wel zijn woning was, maar dat hij er niet verbleef. De politie heeft proces verbaal opgemaakt tegen de eigenaar. De gevolgen voor hem en de dieren zijn nog niet bekend. De woningbouwvereniging gaat de woning schoon laten maken als de bewoner dat niet snel zelf doet.