Drie zwaar verwaarloosde katten in beslag genomen

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie hebben op dinsdag 3 september uit een woning in Schiedam drie zwaar verwaarloosde katten (ras Pers) in beslag moeten nemen. De vacht van de dieren was compleet vervilt en ze waren mager. De katten zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. De eigenaar heeft proces-verbaal aangezegd gekregen.
Drie zwaar verwaarloosde katten in beslag genomen

Voor onze inspectiedienst is herstel van het dierenwelzijn het uitgangspunt. Het liefst in samenwerking met de eigenaar. In die gevallen hoeven de dieren niet uit hun vertrouwde omgeving weggehaald te worden. Bovendien leert de eigenaar van zijn/haar fouten en kan die, nu en in de toekomst, op een goede manier voor de dieren zorgen. Uiteraard staat het welzijn van het dier voorop en handelen de inspecteurs binnen de grenzen die de wet daarvoor biedt. In het geval van deze drie katten bleek herstel op locatie niet mogelijk.

De vacht van katten zat vol met klitten tot helemaal vervilt aan toe. Een erg pijnlijke situatie voor de dieren. Bovendien was er sprake huidproblemen.

Verwaarloosde vacht en mager

Alle drie de katten hadden een zwaar verwaarloosde vacht. Ze zaten vol met klitten tot helemaal vervilt aan toe. Een erg pijnlijke situatie voor de dieren. Bovendien was er sprake huidproblemen. Ook bleken de katten erg mager te zijn. De woning waarin de dieren verbleven was ook verwaarloosd en zwaar vervuild. Geen omgeving waarin herstel voor de dieren mogelijk was. Na contact met de officier van Justitie is opdracht gegeven om de dieren in beslag te nemen zodat ze de verzorging en huisvesting krijgen die ze nodig hebben.

Proces verbaal

In de woning bleek ook een vies aquarium met vissen te staan. De eigenaar heeft opdracht gekregen deze op korte termijn schoon te maken. Controle hiervan volgt. De eigenaar heeft ook proces-verbaal aangezegd gekregen voor het verwaarlozen van de katten, de vervuilde woning en het aquarium. Wat de gevolgen daarvan voor de eigenaar zijn is nog niet bekend.