Drijvende stalmelk in margarine?

Het zou zomaar kunnen dat we in de nabije toekomst margarine op ons brood smeren waarin melk is verwerkt afkomstig van koeien die hun leven slijten in stallen op drijvende pontons. Wat mij betreft een horrorscenario, maar de plannen zijn concreet. In de Rotterdamse haven moet zo'n stal komen.

Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Drijvende stalmelk in margarine?

Weliswaar in dit geval nog met uitloop naar een echt weilandje, maar nodig is dat volgens het bedrijf dat met het idee kwam niet. "Weidegang is vooral een discussie voor de bühne", zegt een blijkbaar slecht geïnformeerde medewerker van die onderneming in een interview op de vraag of zijn idee nou echt wel zo duurzaam is. Ja hoor, die drijvende stallen zijn in zijn ogen een prima en duurzaam alternatief voor de traditionele koeienstal op de boerderij waar de dieren nog wel heerlijk de wei in mogen. Je zou er eurotekens van in je ogen krijgen…

Kretologie
De initiatiefnemers van de 'floating farm' in Rotterdam willen met het project de koe en haar producten dichterbij de stadsbewoners brengen. Kretologie van de bovenste plan natuurlijk, want los van de vraag of de stadsbewoners dit wel willen, lijkt me duidelijk dat de koe er absoluut niet op zit te wachten. Die gaat namelijk al in hard tempo haar collega's in de varkens- en kippenindustrie achterna.

En dat was precies waar we vorige week voor waarschuwden in ons rapport 'Maak van de melkveehouderij geen vee-industrie. Zuivel? Alleen van koeien in de wei!'. Lage melkprijzen, steeds groter wordende bedrijven en wederom is het dier het kind van de rekening; ruim 30% van de Nederlandse koeien staat hun hele leven op stal en zal nooit weten hoe het is om met je hoeven in het gras te staan en frisse Hollandse lucht in te ademen. Deze trend moet hoe dan ook gekeerd worden!

Vervuild
Vandaar dat we er goed aan dachten te doen om eens inzichtelijk te maken hoe droevig het is gesteld met de verkrijgbaarheid van zuivelproducten, volledig gemaakt van melk van koeien die weidegang hebben gehad. Ze zijn er wel, het probleem is alleen dat de meeste melk van koeien met weidegang niet apart opgehaald en verwerkt wordt, maar vervuild wordt met stalmelk. En dat willen we niet. En de consument ook niet, denken we. Vandaar dat we de zuivelindustrie, supermarkten en kaashandelaren opriepen om werk te maken van een verbreding van het aanbod van weidezuivel. Wist je dat bekende merken als Chocomel, Mona, Leerdammer kaas en Old Amsterdam niet gegarandeerd 100% van koeien met weidegang komt?

So far so good, zou je denken. Totdat MVO als door een wesp gestoken reageerde dat de Dierenbescherming "de plank compleet misslaat" en "grote onzin verkondigt". Oh…, MVO staat deze keer niet voor 'maatschappelijk verantwoord ondernemen', maar is in dit geval de belangenbehartiger, spreekbuis en dienstverlener voor de oliën- en vettenindustrie in Nederland. En dus gaan ze ook over margarine, een goedje dat in het verleden nogal eens kampte met een niet al te best imago. "Margarine is van planten gemaakt", schreeuwt MVO nu van de daken. En die zouden maar liefst 365 dagen per jaar buiten staan, wordt er dan in een cynische poging aan toegevoegd om duidelijk te maken hoe fout we zouden zitten.

Niet gek
Maar wie slaat hier de plank nou eigenlijk mis? Toegegeven, margarine staat dan wel naast boter, melk, toetjes en yoghurt in de koeling van de super, een écht zuivelproduct is het niet. Toch zit er wel degelijk melk in de meeste margarines in de vorm van droge melkbestanddelen. Wij vonden het al met al nog niet zo'n gek idee om margarine in ons productenlijstje op te nemen. Misschien moeten we dat inderdaad op termijn ook eens doen met bijvoorbeeld koekjes, en wat dacht je van ijs! Allemaal producten waar melk in wordt verwerkt.

De melk, en dat blijft onze centrale boodschap, moet altijd afkomstig zijn van koeien die het genoegen hebben gesmaakt buiten te komen. In de wei, waar ze horen, waar ze gezonder zijn en gezondere melk dan stalmelk kunnen produceren. Stalmelk die dus óók de weidemelk vervuilt waarvan melkpoeder wordt gemaakt om in margarine te stoppen. En stalmelk die, als we op de verkeerde weg blijven, binnenkort zelfs uit drijvende stallen komt.

Frank Dales,
Algemeen directeur