Duurzame schol bij supermarkt PLUS

Supermarkt PLUS introduceert een nieuwe vissoort die duurzaam gevangen is. Deze Noordzeeschol wordt verdoofd en daardoor pijnloos gedood. Daarnaast is de vangst van de schol vriendelijker voor het milieu.
Duurzame schol bij supermarkt PLUS

Normaliter worden alle vissen in de visserij levend gestript. Dit is dus de eerste uit het wild gevangen vis die bedwelmd is voor hij gestript wordt. De duurzame schol maakt deel uit van de GIJS streekproducten die aangeboden wordt bij PLUS.

De GIJS-schol wordt gevangen door Ekofish. Geen enkel ander vissersbedrijf in Nederland gaat op deze manier te werk. De schol krijgt een elektrisch schokje dat de vis direct verdooft, waarmee het doden pijnloos is. Daarnaast is de vangst van GIJS-schol vriendelijker voor het milieu. De speciale netten die de vissers gebruiken, verminderen schade aan de zeebodem, minimaliseren bijvangst en besparen veel brandstof. De GIJS-schol is in de paaitijd niet verkrijgbaar bij PLUS. In deze periode zit de schol vol met kuit en die is van groot belang voor het op peil houden van de visstand.

Supermarkten

De Dierenbescherming begon al ruim 20 jaar geleden met het dossier 'pijn en stress bij vissen en bedwelmen en doden'. De Dierenbescherming heeft veel waardering voor het initiatief en de voortrekkersrol die PLUS hiermee op zich neemt. Wij roepen dan ook de andere supermarkten op om ook over te stappen op vis die eerst bedwelmd is voordat deze gedood wordt. Er is helaas maar weinig besef bij viseters over het dierenleed dat bij de vangst en verwerking komt kijken, hopelijk draagt dit initiatief ook bij aan een bewustere keuze van de consument. Dit betekent niet dat de Dierenbescherming het eten van vis promoot, maar als je vis eet, moet het toch minstens diervriendelijker zijn.

Lees hier meer over de GIJS-schol.