Een huisdier koop je niet zomaar!

Van 17 tot 25 mei vindt de Week van het Huisdier plaats. Dit jaar staat deze in het teken van het voorkomen van impulsaankoop van huisdieren. Een huisdier koop je niet zomaar!
Een huisdier koop je niet zomaar!
Een huisdier hebben is ontzettend leuk. Vooral als dat dier goed bij jou en je situatie past. Dan is zo'n dier echt een aanvulling op je leven en iets om gelukkig van te worden. Maar helaas worden huisdieren nog te vaak in een opwelling gekocht. Omdat ze er schattig uitzien, omdat de kinderen er al zo lang om vragen, omdat ze gratis worden aangeboden of omdat bekenden er ook een hebben.

Problemen door impulsaankoop

Maar zo'n snelle beslissing levert vaak problemen op. Wie niet voldoende over zijn huisdier weet, kan er immers niet goed voor zorgen. En soms blijkt een huisdier heel anders te zijn dan men van tevoren dacht.
Zo’n impulsaankoop loopt dan ook lang niet altijd goed af. Elk jaar belanden vele honden, katten, konijnen en andere huisdieren in het asiel omdat ze ‘tegenvallen’ of niet meer passen in het leefschema van de eigenaar. Of overlijden dieren door gebrek aan juiste verzorging en voeding.

Voorbereiding

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wie aan een huisdier begint, doet dat immers om er veel plezier van te hebben. Met een beetje voorbereiding is de kans dat de aanschaf een succes wordt, aanzienlijk groter. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) helpt daarbij, met heel veel informatie en handige stappenplannen voor de aanschaf van verschillende soorten huisdieren. Op www.licg.nl vind je deze documenten nu al voor honden, katten, konijnen en papegaaien en parkieten. Binnenkort komen daar nog meer van deze documenten bij, die helpen een goede keuze te maken.

Informatie

Op de site van het LICG vind je bovendien de LICG huisdierenbijsluiters. Die zijn onmisbaar als je overweegt een huisdier aan te schaffen. Ze bevatten een heleboel informatie over de verzorging, de opvoeding, de kosten, de veiligheid en de gezondheid van allerlei soorten huisdieren. Zo weet je waar je aan begint! Er is al van meer dan 100 dieren zo’n bijsluiter te vinden.

Spreekbeurten

Natuurlijk is er op de website van het LICG nog veel meer informatie te vinden over allerlei zaken die te maken hebben met het houden van dieren. Voor kinderen zijn er op de speciale Kids site complete LICG spreekbeurten over allerlei leuke en bijzondere huisdieren.