'Een van de pups was erg ziek en uitgedroogd'

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op 9 oktober, in samenwerking met de dierenpolitie, in de gemeente Twenterand zes honden, waaronder drie pups, in beslag moeten nemen. De eigenaar van de honden had de dag ervoor al een waarschuwing gekregen om een dierenarts te laten komen, maar dat had hij genegeerd. Hij zou er geen geld voor hebben. 'Een van de pups was erg ziek en uitgedroogd en had dringend medische hulp nodig', vertelt onze inspecteur.
'Een van de pups was erg ziek en uitgedroogd'
Behalve de moederhond en drie pups zaten bij de man ook twee pups die hij uit een eerder nest had overhouden. Deze, totaal niet gesocialiseerde pups, zaten in vuile hokken waar een zwaar penetrante urinelucht hing. Een goede socialisatie is van groot belang voor de pups. In deze periode, vanaf ongeveer de derde week, leert de pup om te gaan met soortgenoten en mensen en nieuwe prikkels te verwerken. Gebeurt dit niet of niet goed, dan kan de hond op latere leeftijd allerlei gedragsproblemen ontwikkelen.

Behalve de moederhond en drie pups zaten bij de man ook twee pups die hij uit een eerder nest had overhouden.

Gemoederen liepen hoog op

Na overleg met de officier van justitie werd tot inbeslagname overgegaan. 'Tijdens de inbeslagname liepen de gemoederen bij de verdachte hoog op, er was extra politie inzet nodig om de dieren mee te kunnen nemen', beschrijft onze inspecteur de situatie. Er zal tegen de eigenaar proces-verbaal worden opgemaakt en een bestuursrecht traject worden gestart. De honden zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze de juiste zorg en aandacht krijgen. Het is nu verder aan justitie om te bepalen wat er met eigenaar en de honden gaat gebeuren.

Help ons redden