Eerlijke Bankwijzer: echte omslag dierenwelzijn ontbreekt

Het beleid van veel banken op onder andere dierenwelzijn schiet nog tekort. Dat blijkt uit de jaarlijkse update van de Eerlijke Bankwijzer. Van de acht belangrijke Nederlandse banken die hun duurzaamheidsbeleid verbeterden, voert ASN Bank op de meeste onderwerpen het beste duurzaamheidsbeleid. Zo stelt de bank harde voorwaarden aan dierenwelzijn in de veehouderij. ING blijkt de hekkensluiter.
Eerlijke Bankwijzer: echte omslag dierenwelzijn ontbreekt

Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer: "Alle onderzochte banken tonen aan dat zij hun beleid hebben aangescherpt. Banken willen dus stappen zetten op het gebied van duurzaamheid, ze zien meer en meer dat dit ook echt nodig is. Vaak is hun beleid immers nog niet goed genoeg om nadelige effecten van investeringen voor mens, klimaat en dieren te voorkomen."

Bankbeleid dierenwelzijn niet ambitieus genoeg

De Eerlijke Bankwijzer verwelkomt de aanscherpingen die de banken in het laatste jaar in hun maatschappelijk beleid hebben doorgevoerd, maar wijst er tegelijk op dat er nog heel veel moet gebeuren. Veel bankbeleid, dat criteria stelt voor leningen aan bedrijven en beleggingen in aandelen, is niet ambitieus genoeg en de meeste banken maken niet een echte fundamentele omslag naar denken en handelen in meer dierenwelzijn. Enkele voorbeelden zijn:

  • ABN Amro en ING stellen geen voorwaarden aan bedrijven op het gebied van diervriendelijke huisvesting.
  • Rabobank sluit bont niet uit.
  • ABN Amro, ING en Van Lanschot sporen bedrijven onvoldoende aan om van intensieve veehouderij om te schakelen naar diervriendelijke productie.
  • ABN Amro, ING, Rabobank en Van Lanschot stellen onvoldoende voorwaarden aan veehouderijbedrijven op het gebied van dierenwelzijn, bijvoorbeeld met een scharrel- of Beter Leven keurmerk.
  • De meeste banken sporen veetransporteurs niet aan om de duur van diertransporten te beperken tot maximaal 8 uur, om zo dierenleed te voorkomen.


Het onderzoeksrapport en de nieuwe scores van de banken zijn vanaf 29 september 2015 te vinden op de website van de Eerlijke Bankwijzer.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX.