Eerlijke Bankwijzer viert vijfjarig bestaan

Banken hebben de afgelopen vijf jaar een stap in de goede richting gezet in het verduurzamen van hun beleid. Maar op diverse thema’s en sectoren, waaronder dierenwelzijn en klimaat, is nog een flinke slag te slaan.
Eerlijke Bankwijzer viert vijfjarig bestaan

Om banken aan te zetten tot een ‘race naar de top’ op duurzaamheid werd de Eerlijke Bankwijzer in 2009 opgezet. Er zijn mooie resultaten geboekt op beleid, praktijk en internationaal. Maar we zijn er nog niet: ambities van banken om te verduurzamen verschillen enorm. Veel klanten van banken hebben geen idee waarin hun (spaar)geld wordt geïnvesteerd omdat banken hier nog niet open over zijn.

Nog veel winst te behalen

Vijf jaar later zijn er in totaal 165 meetbare aanscherpingen van het bankbeleid doorgevoerd, op onderwerpen als mensenrechten, arbeidsrechten en wapenbeleid. Uit praktijkonderzoeken blijkt dat verschillende banken meer investeren in duurzame elektriciteit en minder in omstreden wapenproducenten, maar investeringen in ‘foute’ wapenbedrijven zijn nog niet door alle banken uitgesloten. Banken hebben de afgelopen vijf jaar een stap in de goede richting gezet in het verduurzamen van hun beleid. Maar op diverse thema’s en sectoren, waaronder klimaat, dierenwelzijn, belastingontwijking en woningbouw/vastgoed valt nog veel winst te behalen.

Bankwijzer gaat internationaal

De komende maanden zullen er zes 'Fair Bank Guides' worden gelanceerd in: Indonesië, Brazilië, Japan, Zweden, Frankrijk en België. Door de International Fair Bank Guides zal duurzaam bankieren in steeds meer landen een aandachtsgebied worden in de bestuurskamers van banken.

Overhandiging Minister Ploumen

De resultaten zijn opgenomen in het rapport Vijf Jaar Eerlijke Bankwijzer, dat vandaag wordt overhandigd aan minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het rapport bevat aanbevelingen voor de minister en voor de banken om duurzaamheid verder te bevorderen.

Help mee!

Check hoe jouw bank scoort en geef een duurzaam duwtje: www.eerlijkebankwijzer.nl