Eerste groep met olie besmeurde zwanen vrijgelaten

Zaterdag zijn de eerste twaalf met olie besmeurde knobbelzwanen vrijgelaten en herenigd met hun kolonie. De dieren waren half juli na een lekkage in de Tweede Petroleumhaven van Rotterdam in een olievlek terecht gekomen. Vrijwilligers van de dierenambulance werden ingeschakeld om de dieren te redden.

Eerste groep met olie besmeurde zwanen vrijgelaten

De zwanen waren naar de haven gekomen om te ruien. Ze kozen voor deze plek omdat ze niet kunnen vliegen tijdens de rui en hier voldoende eten te vinden is. Maar ze hadden pech, want door een lekkage zwommen de 29 zwanen plotseling in een plas stookolie en raakten besmeurd. De dierenambulance was snel ter plekke om ze uit het water te halen en over te brengen naar opvangcentrum Vogelklas Karel Schot in Rotterdam.

Dierenambulance Zuid-Holland Zuid haalde de met olie besmeurde zwanen uit het water.

Levensgevaarlijk

De reddingsactie was intensief, maar noodzakelijk, omdat olie levensgevaarlijk is. Zwanen die besmeurd raken, proberen hun vleugels schoon te poetsen en vergiftigen zichzelf zodoende. Bij Vogelklas Karel Schot kregen de dieren alle tijd om bij te komen van hun hachelijke avontuur en zijn ze grondig schoongemaakt. Een pittige klus, omdat de olie eerst met de hand moest worden uitgewassen met zeep, waarna het sop uit de veren werd gespoeld.

Binnenkort zullen de andere schoongemaakte zwanen in groepjes worden vrijgelaten. Het bedrijf dat het olielek veroorzaakte, heeft toegezegd de rekening te betalen voor het schoonschrobben van de zwanen.