Eerste varkensvleeswaren met Beter Leven keurmerk bij Albert Heijn

Op verzoek van Albert Heijn was onze directeur Frank Dales vandaag graag bereid om samen met staatssecretaris Martijn van Dam de eerste varkensvleeswaren met een ster van het Beter Leven keurmerk in de schappen van de supermarkt in Leidschendam te leggen. De handeling markeert een belangrijke omschakeling, want de supermarkt wil eind dit jaar alle varkensvleeswaren hebben voorzien van het keurmerk van de Dierenbescherming.

Het is de tweede keer dat een bewindspersoon door zijn aanwezigheid benadrukt hoe belangrijk hij een brede verkrijgbaarheid van diervriendelijker geproduceerde producten vindt. Eind 2010 was het toenmalig staatssecretaris Henk Bleker die samen met de Dierenbescherming de aftrap gaf van de omschakeling van, ook toen Albert Heijn, naar vers varkensvlees met minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk.

Meer vlees met Beter Leven keurmerk

Doordat straks volop vleeswaren verkrijgbaar zijn met een Beter Leven keurmerk, wordt er meer van een diervriendelijker geproduceerd varken gebruikt dan voorheen. Dat is goed voor de boer, die dan een eerlijke vergoeding krijgt voor zijn investeringen in dierenwelzijn. Varkens die worden gehouden volgens de criteria van het Beter Leven keurmerk met één ster hebben meer ruimte, worden niet gecastreerd en krijgen afleidingsmateriaal.


Staatssecretaris Van Dam was uitermate lovend over het initiatief: "Albert Heijn zet hier wederom de norm en ik ben ervan overtuigd dat anderen zullen volgen". Volgens de bewindsman zijn veel consumenten bewust met hun eten bezig en zijn boeren er trots op dat ze hun dieren een beter leven kunnen geven. "En met deze stap, waarbij je praktisch het hele varken gaat gebruiken, is het mogelijk om de boer een betere vergoeding te geven". Tot nu toe werd 30% van het varken gebruikt dat werd gehouden volgens de criteria van het Beter Leven keurmerk, dat wordt nu 80%.

Video verslag ANP Zakelijk.