Eigenaar bekent dumpen honden

De eigenaar van twee Franse buldogs, die begin deze maand zwervend werden gevonden in de omgeving van de gemeente Berkelland (Achterhoek), heeft tegenover inspecteur Andre van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) bekend dat hij ze heeft gedumpt omdat hij niet langer voor ze kon zorgen.

Voorbijgangers merkten de honden op en waarschuwden de politie, waarna de dierenambulance werd ingeschakeld om ze op te halen. De buldogs werden overgebracht naar een dierenasiel in de omgeving en zijn onderzocht door een dierenarts. De honden zagen er verwaarloosd uit, waren zwaar vermagerd en zaten onder de tumoren.

Franse buldogs gedumptDe honden zagen er verwaarloosd uit, waren zwaar vermagerd en zaten onder de tumoren.

Eigenaar gevonden en verhoord

Ondertussen had de politie de LID-inspecteur ingeschakeld. Andre: "Dieren behoor je niet te dumpen en al helemaal niet in deze staat. Er was me dan ook veel aan gelegen om de eigenaar te achterhalen". Via een oproep op Facebook en onderzoek bij de politie lukte dat en kon de eigenaar ter verantwoording worden geroepen. Uiteindelijk bekende hij tijdens het verhoor dat hij de dieren uit de auto had gezet omdat hij geen geld zou hebben voor de dierenarts. Uit het gesprek bleek verder dat de honden al twee jaar niet meer op controle waren geweest.

Medische behandeling voor honden

De honden, die op dit moment aansterken in de opvang, krijgen in ieder geval een volledige medische behandeling. De LID maakt proces-verbaal op tegen de eigenaar en in overleg met RVO* wordt een bestuursrechtelijk traject opgestart, waarmee alle medische kosten voor de behandeling van de honden op de eigenaar verhaald gaan worden.


*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.