Eindelijk goede behandeling voor jonge hond

Toen inspecteur Jolanda van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hond Lizzy (naam is veranderd i.v.m. privacy) eind juli vond zat zij in een te kleine bench opgesloten, waren haar nagels veel te lang, zat het dier onder de kale plekken en had het overduidelijk enorm last van jeuk. Uit nader onderzoek door een dierenarts bleek dat de hond leed aan Demodex, ook wel puppyschurft genoemd. Deze aandoening is lastig te bestrijden en vereist een langdurige en dure behandeling. Iets wat de eigenaresse het dier niet kon geven.

In laten slapen

De eigenaresse was inmiddels radeloos over de situatie. Ze had de zorg over Lizzy op zich genomen nadat die al ziek en er bij de vorige eigenaar nog erger aan toe was. Inmiddels was de situatie ook haar boven het hoofd gegroeid en overwoog ze zelfs om Lizzy in te laten slapen. Onze inspecteur, die na een melding van de politie polshoogte ging nemen, trok zich het lot van Lizzy aan en nam contact op met de overheidsinstelling RVO* die vervolgens toestemming gaf om de hond met spoed naar een dierenarts te brengen voor verder onderzoek. Daar werd de aandoening Demodex vastgesteld en werd ook duidelijk dat behandeling een dure aangelegenheid is.

Uit nader onderzoek door een dierenarts bleek dat de hond leed aan Demodex, ook wel puppyschurft genoemd.


Eindelijke behandeling

Duidelijk werd dat de eigenaresse de financiële middelen voor een dergelijke behandeling niet zou kunnen opbrengen. Maar de aandoening kon ook niet langer onbehandeld gelaten worden. Na goed overleg met de eigenaresse heeft deze besloten afstand te doen van Lizzy. De overheid heeft tijdelijk de zorg voor de hond overgenomen. Lizzy zit nu bij een opvangadres waar zij eindelijk de juiste behandeling krijgt. Er is goede hoop op herstel waarna er een nieuw thuis voor haar gezocht kan worden.

Demodex

Puppyschurft ofwel demodex komt vaak bij jonge honden voor. De klachten variëren van een simpel kaal plekje tot een hond die volledig kaal is met ernstige huidontstekingen. Kleine lokale plekjes verdwijnen in circa 90% van de gevallen meestal vanzelf. Jonge honden met ernstige demodex herstellen meestal volledig na een aantal maanden behandelen. Deze behandeling bestaat vaak uit het regelmatig wassen met een speciale shampoo. De duur van de behandeling verschilt per geval.

Volg inspecteur Jolanda op Twitter: @Jolanda_LID
Lees meer over ons inspectiewerk.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.