Eindelijk verbod op zwanendriften!

Het lijkt er nu echt van te komen: een definitief verbod op zwanendriften. Staatssecretaris Sharon Dijksma wil met een verbod op het houden van zwanen in de vrije natuur voorkomen dat de dieren worden verminkt. De Dierenbescherming reageert opgelucht.
Eindelijk verbod op zwanendriften!

Zwanendrifters leewieken zwanen om te voorkomen dat ze wegvliegen. Bij leewieken wordt een stuk van het vleugelbot afgeknipt, waarmee de dieren feitelijk worden verminkt. Zwanendriften voor productiedoeleinden was al verboden, maar door een maas in de wet, was het houden van zwanen in de vrije natuur nog wel mogelijk bij de handel in siervogels.

Veel dierenleed

Dat zwanendriften gepaard gaat met veel dierenleed was bij de Dierenbescherming allang bekend. Vele ongeruste burgers lieten weten dat de dieren bruut werden behandeld. Alleen was het moeilijk om dit hard te maken; dierenartsen mogen leewieken, maar in de praktijk is het lastig te bepalen of zwanendrifters dit niet zelf doen.


Niet door de beugel

Nu het vanuit verschillende hoeken is gelukt om aan te tonen dat zwanendrifters inderdaad dieren mishandelen, wil de staatssecretaris hier definitief een einde aan maken. “Dit zijn praktijken die echt niet door de beugel kunnen en die een halt moeten worden toegeroepen,” zei ze naar aanleiding van de beelden van het programma Een Vandaag.

Vanaf 2018 is leewieken helemaal verboden.