Euthanasie voor hond met onbehandelde kwaadaardige tumor

Op een adres in de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland troffen een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en een politieagent een 10-jarige hond aan met een gezwel aan de achterpoot. Uiteindelijk is besloten het dier te laten inslapen.
Euthanasie voor hond met onbehandelde kwaadaardige tumor

Het gezwel was zo groot als een appel en er zaten kleinere gezwellen omheen. Het dier kon hierdoor niet meer op de poot staan. De eigenaar beweerde drie maanden eerder met de hond een dierenarts bezocht te hebben, maar dit bleek niet te kloppen.

Omdat het duidelijk was dat het dier zo niet verder kon, werd door de LID-inspecteur contact opgenomen met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken. Deze gaven aan dat het dier onmiddellijk naar een dierenarts moest, met de eigenaar zelf of anders onder bestuursdwang met de inspecteur en agent. De kosten zouden in dat geval voor rekening komen van de eigenaar.

In laten slapen

De eigenaar is daarop, samen met inspecteur en agent, naar de dierenarts gegaan. Deze constateerde dat het een doorgebroken kwaadaardige tumor met uitzaaiingen betrof. Er restten helaas nog maar twee opties; de poot amputeren of de hond laten inslapen. De eigenaar kreeg voor twee weken pijnstillers voor de hond mee en moest in die tijd een beslissing nemen over de toekomst van het dier.

Bij navraag door de LID-inspecteur blijkt nu dat is besloten om de hond in te laten slapen. Door de politie is proces-verbaal opgemaakt tegen de eigenaar wegens het niet verlenen van de juiste zorg aan het dier. Deze afloop had waarschijnlijk voorkomen kunnen worden als de eigenaar de hond in een vroeg stadium had laten behandelen.