Extreem magere hond uit onhoudbare situatie gered

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft samen met de dierenpolitie in Kerkrade een extreem magere hond met spoed weggehaald uit een vervuilde woning. De eigenaar, verslaafd aan alcohol en drugs, was duidelijk niet geschikt om nog langer voor de hond te zorgen.

Bij aankomst op het adres roken de LID-inspecteur en politieagent al meteen een sterke ammoniakgeur. Toen ze na enig aandringen binnen werden gelaten, bleek dat de woning zwaar vervuild was. Overal lagen lege bierblikken, hondenpoep en urine. Midden tussen de rommel zat een Staffordshire Terriër-teefje. Het dier zat onder de vlooien en zag er extreem mager uit. Er werd een dierenarts bij gehaald, die vaststelde dat ze ruim 60 procent onder haar normale gewicht zat en dat de woning niet geschikt was om nog langer in te verblijven.

Veilig opvangadres
De LID nam contact op met RVO.nl*, die meteen opdracht gaf om de hond in bewaring te nemen. Het dier is daarop overgebracht naar een veilig opvangadres. Hier krijgt ze nu de juiste zorg en hopelijk lukt het haar om weer een gezond gewicht te krijgen. De eigenaar kan een proces-verbaal van zowel de dierenpolitie als de LID tegemoet zien.


*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.