Fokster houdt honden onder erbarmelijke omstandigheden

Tijdens een gezamenlijke controle troffen de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), de dierenpolitie en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) op 31 maart bij een hondenfokster in de gemeente Gilze-Rijen 50 moederhonden aan in zeer slechte omstandigheden.
Fokster houdt honden onder erbarmelijke omstandigheden

De dieren waren slecht gehuisvest. De ruimte was veel te vochtig en de manden waren aangevreten, waardoor scherpe delen uitstaken waaraan de honden zich konden bezeren. Om de gezondheid van de dieren te controleren werd er een dierenarts bijgehaald. Deze constateerde een hond met een bloedoor en gebitsproblemen bij meerdere honden. Daarnaast bleken ook de entingen niet in orde. Er waren wel papieren om te mogen fokken, "maar de uitvoering was erbarmelijk", aldus de LID-inspecteur.


De fokster kreeg van RVO.nl** de opdracht om met de zieke honden naar de dierenarts te gaan voor behandeling. De hond met het bloedoor* moest direct behandeld worden. Ook kreeg zij de opdracht de huisvesting te verbeteren en alle manden te vervangen. Van de politie kan ze een proces verbaal tegemoet zien.

Hercontrole

Tijdens hercontrole op 7 april 2015 bleek dat de fokster meteen aan de slag is gegaan om de boel te verbeteren. Alle manden zijn inmiddels vervangen en de dierenarts is langs geweest om de dieren te behandelen.

*Een othaematoom of bloedoor is een bloeding in de oorschelp. De oorschelp bevat een groot aantal bloedvaatjes die kunnen gaan bloeden, waardoor een ophoping van bloed ontstaat tussen de huid en het kraakbeen in de oorschelp.

**De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.