Foto-expositie 'Vissen boven water' in Amsterdam


De discussie over dierenwelzijn wordt tegenwoordig gelukkig volop gevoerd, maar vissen komen er wat dat betreft volgens de Dierenbescherming bekaaid vanaf. Volgens Co’tje Admiraal heeft dat te maken met de lage aaibaarheidsfactor van het dier. Bij de opening van de expositie zei ze dat de Dierenbescherming zich allereerst wil gaan inzetten voor verdoving van vissen voordat ze geslacht worden. Nu gebeurt dat nauwelijks en is bedwelming alleen bij paling sinds 1 juli van dit jaar wettelijk verplicht.
Meer duidelijkheid
De directeur van de Dierenbescherming gaf aan binnenkort van minister Schouten van Landbouw meer duidelijkheid te verwachten over haar beleid met betrekking tot vissenwelzijn. Er ligt op haar departement inmiddels een heldere zienswijze van de zogeheten Raad voor Dierenaangelegenheden op dit gebied. Deze onafhankelijke raad van deskundigen heeft eerder dit jaar gesteld dat de Nederlandse wet vissen erkent als wezens met gevoel, waarvoor een zorgplicht geldt.
Toenemende kennis
De toenemende wetenschappelijke kennis, technologische ontwikkelingen en de groeiende maatschappelijke aandacht geven aanleiding om meer aandacht te besteden aan het welzijn van vissen, aldus de raad. En dit dan natuurlijk in het overheidsbeleid een plekje te geven. “Ik ben benieuwd hoe onze minister dit ziet”, aldus Admiraal.

Vissenwelzijn in de aandacht
De Dierenbescherming pakt intussen de handschoen op met de expositie die vanaf vandaag gratis in Amsterdam te zien is. Later deze maand verschijnt voor leden van Dierenbescherming het magazine DIER waarin extra pagina’s zijn ingeruimd voor vissenwelzijn. Intussen kunnen geïnteresseerden hun kennis over vissen testen in de speciale visquiz.