Ganzenaanpak Rijswijk werkt

De gemeente Rijswijk vaart haar eigen koers als het gaat om het beheren van ganzen. Ook al stuurt de provincie aan op vergassen, verkiezen ze toch een diervriendelijke aanpak. Dat juichen wij als Dierenbescherming uiteraard toe.
Ganzenaanpak Rijswijk werkt

Begin 2018 hebben we de gemeente ondersteund in het werven van vrijwilligers voor het dompelen van ganzeneieren in maïskiemolie. Dat de methode werkt blijkt uit de onlangs gehouden evaluatie. Het aantal ganzen in Rijswijk is fors verminderd. En, al is het wat vroeg om na één jaar conclusies te trekken, de gemeente gaat hier ook in 2019 mee door. Dit in navolging van de gemeente Amsterdam waar dit type nestbeheer al jarenlang succesvol wordt toegepast.

Diervriendelijk nestbeheer

Met nestbeheer zorg je ervoor dat eieren in een vroeg stadium worden behandeld met bijvoorbeeld maïskiemolie. Je kunt het zien als een vorm van geboortebeperking, omdat het plaatsvindt voordat een jong zich in het ei kan ontwikkelen. In Rijswijk maakten de 20 vrijwilligers elke twee weken een rondgang langs de nesten. Ze zorgden ervoor dat verse eieren werden gedompeld en gemerkt. Bij de volgende ronde werden de gemerkte eieren weggehaald en bij het laatste gemerkte ei werd het nest uit elkaar gehaald.

De eieren op de foto worden behandeld met maïskiemolie.

Voorbeeldgemeente

We hopen dat goed voorbeeld, goed doet volgen en dat steeds meer gemeenten dit diervriendelijke alternatief omarmen. Nu wordt er meestal gekozen om tijdens de ruiperiode alle ganzen bij elkaar te drijven en vervolgens te vergassen. Door nestbeheer is het doden van jonge en volwassen dieren niet meer nodig en voorkom je veel dierenleed.