Gastgezinnen voor oudere dieren

De Dierenbescherming vangt jaarlijks zo’n 25.000 dieren op, waarvan er ongeveer 5000 acht jaar of ouder zijn. Oudere dieren zijn kwetsbaar en hebben extra zorg nodig. Het is voor oudere dieren vaak ook moeilijker om zich aan te passen in een dierenasiel, vooral als het dier zijn leven lang bij dezelfde baas heeft gewoond. We maken daarom geregeld gebruik van gastgezinnen die in een huiselijke omgeving extra zorg en liefde kunnen bieden. Drie gastgezinnen vertellen over oudere dieren.
Gastgezinnen voor oudere dieren
Phily Voorhorst ziet dieren weer opbloeien
“De Dierenbescherming doet haar uiterste best voor alle dieren die hun thuis kwijt zijn en is blij met ondersteuning van gastgezinnen bij moeilijke gevallen. Vaak bloeien dieren namelijk helemaal op als ze weer in een thuissituatie zijn. Neem Bella, ze heeft nierfalen en kan niet meer geplaatst worden. Haar toestand gaat achteruit, en we weten niet hoe lang ze nog heeft. Maar tot het einde mag ze bij ons blijven. Dieren opvangen die waarschijnlijk niet lang meer te leven hebben, is dubbel. Je weet dat het tijdelijk is, maar toch bouw je een band op. Ik geniet als ik zie hoe zij genieten, en dat is veel waard. Uiteraard is het slikken als het einde in zicht komt, maar ik weet dat we het dier nog een goede tijd hebben kunnen geven.”
Rachel Vos en haar geluksmomentjes
“Oudere dieren zijn kwetsbaar. De liefde en zorg die we thuis kunnen bieden, is van onschatbare waarde. En je krijgt er zó veel voor terug. Als het moment van afscheid komt, is dat verdrietig. Maar iedere dag die een dier op leeftijd nog kan genieten, is er één. Je beleeft de tijd intens, met een heleboel geluksmomentjes waar ik met een warm gevoel aan terugdenk. Mijn meest bijzondere ervaring is met het Maltezerhondje Okkie, dat bij ons nog even kwam genieten en direct werd opgenomen in de roedel. Omdat ze er zo ernstig aan toe was, hadden we rekening gehouden met enkele weken. Uiteindelijk heeft ze nog vierenhalf jaar met volle teugen van het leven genoten.”


Cindy Adams biedt oudere dieren een fijne tijd
“Kater Bieke kwam in het asiel terecht toen zijn baasjes naar een bejaardenwoning gingen. Ik nam hem in huis. Blijkbaar had hij zich jarenlang zó verveeld, dat hij alles openmaakte wat niet kon worden afgesloten met een sleutel. Boekenkasten, vaatwassers, deuren, je kon het zo gek niet bedenken. Uiteindelijk is een vrouw van 82 jaar voor de charmes van Bieke gevallen. Dan Mr. Boston. Hij is 12 jaar en heeft scoliose aan zijn achterpootjes. In het asiel verdwijnt hij direct onder een dekentje, zo moeilijk heeft hij het daar. Het is een knuffelbeer, die ondanks de vergroeiing in zijn achterpootjes alles kan. En hij zal en moet, bij je op bed slapen. Prachtig toch, dat wij oudere dieren nog een fijne tijd kunnen bieden?