Geboortekrik koeien gelegaliseerd

Vanaf 1 juli mogen boeren weer gebruik maken van de zogeheten geboortekrik bij koeien. Over dit apparaat ontstond enige tijd geleden commotie omdat het in de melkveehouderij illegaal wordt gebruikt en kan leiden tot ernstige verwondingen bij kalf en koe. Toch is de Dierenbescherming tevreden over de legalisering van het hulpmiddel. Bij incidentele moeilijke geboorten kan de krik namelijk uitkomst bieden.

“Het verlosapparaat is een hulpmiddel als de geboorte niet vlot verloopt en het moederdier hulp nodig heeft. Door het gebruik van goede apparaten in bepaalde situaties toe te staan, help ik zowel de koe als de boer,” aldus staatssecretaris Sharon Dijksma.

Dierenbescherming betrokken

De Dierenbescherming is betrokken geweest bij de gesprekken met de overheid, de melkveesector en deskundigen over het legaliseren van het gebruik van de geboortekrik en de daaraan te verbinden voorwaarden. Conform de wensen van de Dierenbescherming zullen er wettelijke eisen aan de uitvoering van het apparaat worden gesteld voor wat betreft lengte, draaibaarheid en beugels.

Risico’s
Ook hadden we graag een trekkrachtbegrenzer op het apparaat gezien, maar de overheid vond een indicator voldoende. Hierdoor blijft het risico van gevaarlijk gebruik bestaan. Ook is de trekkrachtindicator pas over tien jaar verplicht, terwijl we de wens hadden uitgesproken dat dit meteen of maximaal vijf jaar na inwerkingtreding van de regels verplicht zou worden.