Hoogzwangere Lilly, zwervend van straat gehaald

Bij het dierenopvangcentrum in Eindhoven werd een hoogzwangere moederpoes door de dierenambulance binnengebracht, ze was zwervend op straat gevonden. Nog geen week later beviel ze bij een gastgezin van vier kittens.

Brechje van Otterdijk vangt al zes jaar kittens op voor de Dierenbescherming. Ze vertelt: “Ik werd gebeld door het asiel. Of ik een poes wilde opvangen die op het punt van bevallen stond. Nog diezelfde middag heb ik Lilly opgehaald. De dierenarts had haar toen al medisch gecheckt, ontwormd en ontvlooid." Zes dagen later beviel Lilly bij Brechje thuis van vier kittens. Helaas overleden de eerste twee al snel na hun geboorte.

Hoogzwangere Lilly, zwervend van straat gehaald


Mocht niet baten

Naar eigen zeggen wist Brechje meteen dat er iets mis was: “Ze waren heel klein, wilden niet drinken en Lilly maakte ze ook niet schoon.” Toen ze een dag oud waren, nam Brechje ze mee naar de dierenarts in het asiel. Een van de kittens was er zó slecht aan toe, dat het direct een spuitje kreeg. De andere heeft Brechje nog proberen te redden met flesvoeding. Maar ook dit mocht niet baten. Het katje stierf twee dagen later.

Plotselinge obstipatie

De laatstgeboren kittens Lemon en Lentil deden het gelukkig wel goed en groeiden uit tot levendige, beweeglijke katjes. Maar ook dit ging niet vanzelf. Want toen Lentil zes weken oud was, kreeg ze plotseling last van obstipatie. Haar buikje was bol en hard en ze had geen ontlasting meer. Omdat ze nog te klein was voor een klysma, werd haar buikje gemasseerd en kreeg ze laxeermiddelen. Twee weken later bleek dat de medicatie niet was aangeslagen.

Goed nieuws

Omdat Brechje bang was dat het jonge katje een rectale hernia zou ontwikkelen, die levensbedreigend is voor kittens, kreeg ze natvoer met extra vezels, in een poging haar erbovenop te helpen. En dat werkte. Want vrij snel daarna begon Lentil op te knappen. Een echo bracht vervolgens goed nieuws; ze was voldoende aangesterkt om samen met Lemon naar haar nieuwe thuis te verhuizen. Ook voor mama Lilly hebben we een fijne plek gevonden.

Lentil tijdens een onderzoek bij de dierenarts om haar van haar obstipatie af te helpen.


Enten, chippen en steriliseren

Om te voorkomen dat moeder Lilly weer een zwervertje wordt en nog meer kittens krijgt, is zij gechipt en gesteriliseerd voordat zij naar haar nieuwe thuis ging. Uiteraard gold dit ook voor Lentil en Lemon. Zij kregen hun noodzakelijke entingen en een chip. Met de nieuwe eigenaren is afgesproken dat ze over een half jaar terugkomen om Lemon en Lentil te laten castreren en steriliseren.


Voor asieldieren

Elk jaar vangt de Dierenbescherming zo'n 25.000 dieren op in haar asielen. De Dierenbescherming doet er met haar asielwerk alles aan om deze dieren op te vangen en een tweede kans te geven. We doen dit graag, maar kunnen het niet zonder jouw hulp.

Lees meer over ons werk