Geen gecoupeerde paardenstaarten meer bij tentoonstellingen
Het couperen van dieren is sinds 2001 verboden in Nederland, behalve als er een medische noodzaak is. Het is ook verboden om gecoupeerde dieren toe te laten bij tentoonstellingen en keuringen. Maar door een uitspraak van het College van Beroep uit 2002 is dit verbod afgezwakt. Een dier dat legaal in het buitenland is gecoupeerd mag toch worden toegelaten. De staatssecretaris wil het verbod nu toch voor alle dieren gaan handhaven. Hij vindt dit vanuit Europeesrechtelijk perspectief gerechtvaardigd.
Niet vrijwillig uitbannen couperen
De staatssecretaris deed zijn uitspraken na vragen van Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP. In zijn reactiegaf Van Dam ook aan dat er meerdere keren aan de Koninklijke Vereniging "Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger" (KVTH) gevraagd is om in hun wedstrijdreglementen op te nemen dat geamputeerde staarten niet zijn toegestaan. De KVTH wil het couperen echter niet vrijwillig uitbannen.
Paard heeft staart nodig
Paarden hebben niet voor niets een staart. Het is een belangrijk middel voor paarden om te communiceren. Aan de stand van de staart is onder andere de stemming van het dier af te lezen. Daarnaast gebruikt een paard zijn staart om hinderlijke insecten te verjagen. Het amputeren van de staart om cosmetische redenen is dus een ernstige aantasting van het welzijn van het dier, ongewenst en moet, wat de Dierenbescherming betreft, zo snel mogelijk tot het verleden behoren.