Geen gevangenis, maar werkstraffen voor hondenhandelaren Friesland

Twee foute hondenhandelaren uit Friesland zijn donderdag door de rechtbank veroordeeld. Een tot een maximum werkstraf van 240 uur en de ander tot 80 uur. Een van de handelaren heeft ook nog een voorwaardelijke celstraf van een half jaar opgelegd gekregen. Twee weken geleden eiste officier van justitie onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van tien en vijf maanden. De Dierenbescherming is teleurgesteld over het uitblijven van de gevangenisstraffen, maar is wel blij dat het niet alleen bij boetes is gebleven. We zijn erg benieuwd of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat nu de straffen flink lager zijn uitgevallen.
Geen gevangenis, maar werkstraffen voor hondenhandelaren Friesland

Eind 2016 vielen, na intensief en langdurig onderzoek, de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie binnen bij een hondenhandel in een loods in Holwerd. Een groot deel van de aanwezige pups bleek uit Oost-Europa te komen waar ze onder slechte omstandigheden waren gefokt. De handelaren bleken veelal zieke honden en pups met vervalste papieren te verkopen. In totaal werden er bij de inval negen pups en zestien volwassen honden in beslag genomen. Daarnaast bleken er 23 dode honden en vier konijnen in een vriezer te zitten.

Er bleken 23 dode honden en vier konijnen in een vriezer te zitten.

Taakstraffen

De rechter achtte bewezen dat de handelaren zich onder andere schuldig hebben gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte en het onthouden van de nodige zorg aan de dieren. De hoofdverdachte moet zijn werkstraf van 240 uur goed uitvoeren, doet hij dat niet, dan moet hij alsnog een 120 uur achter de tralies. Verder heeft hij een proeftijd van 3 jaar. Gaat hij in de periode over de schreef, dan moet hij een half jaar brommen. Zijn partner in de foute hondenhandel moet 40 dagen de gevangenis in als hij zijn werkstraf van 80 uur niet goed volbrengt. De heren zijn ook geldbedragen van respectievelijk 5400 en 1650 euro afgenomen. De slachtoffers van de foute handel krijgen deels de door hen gemaakte kosten vergoed.