Geen verantwoordelijkheidsgevoel

Astrid Verwaijen is werkzaam als districtsinspecteur in de provincie Gelderland. Ze treedt hier dagelijks op tegen dierenmishandeling en verwaarlozing van dieren.

De inspecteurs

Door: De inspecteurs Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

Geen verantwoordelijkheidsgevoel

Astrid: “Ik kom elke dag bij mensen over de vloer die bewust voor een huisdier hebben gekozen, maar niet de verantwoordelijkheid willen dragen om er goed voor te zorgen. Als ik ze daar op aanspreek, komen ze meestal met een smoes. Inmiddels heb ik ze allemaal al gehoord: weinig geld, geen tijd, of ze hadden zich niet gerealiseerd dat een dier toch echt meer nodig heeft dan een bakje eten en water. Soms voelt het dan ook als dweilen met de kraan open, want dierenleed zal er altijd blijven. Daar staat tegenover dat ik het een fijne gedachte vind dat ik een heleboel dieren een ellendige toekomst kan besparen. Omdat de eigenaren zich netjes houden aan de maatregelen die ik ze opleg óf omdat ik er zelf voor zorg dat de levenssituatie van het dier verbetert als mensen niet luisteren."

Compleet uitgemergeld

“Het werk als inspecteur is vele malen heftiger dan ik had verwacht. Waar ik me nog het meest over verbaas, is dat er zo veel dierenleed is in een welvarend land als het onze. Honden die vel over been zijn, extreme vervuiling, honderden katten in een piepklein huisje; ik maak het allemaal mee. En echt niet alleen in achterstandswijken. Twee weken geleden trof ik op een prachtig landgoed nog een ezeltje dat veel te lange hoeven had en zodoende amper kon staan en een paard met zo’n ernstige eczeem dat de rug helemaal open lag. De eigenaren hadden geld in overvloed, maar blijkbaar geen zin om het aan hun dieren te besteden. Een andere zaak die ik nooit meer vergeet, is die van drie honden opgesloten in een bijkeukentje. Ze leefden in hun eigen uitwerpselen, kwamen nooit buiten en waren compleet uitgemergeld. Dat greep me zo aan dat ik eerst buiten een potje heb staan janken, voordat ik de eigenaresse onder ogen kon komen. We hebben de dieren nog diezelfde dag weggehaald en naar een dierenarts gebracht. Voor een van de honden was het toen al te laat. De andere twee hebben gelukkig een veilig nieuw thuis gevonden.”

Help ons redden

Jaarlijks redden onze 17 inspecteurs 30.000 dieren. Ze doen dit met veel liefde, maar de kosten voor het werk zijn hoog: ruim 2 miljoen euro per jaar. Vanuit de overheid komt een ruime toelage, maar dat bedrag is niet kostendekkend. De overige kosten neemt de Dierenbescherming voor haar eigen rekening. Dat doen we graag, maar we kunnen niet zonder jouw steun. Help jij ons redden