Georgina Verbaan leest voor aan asielkatten

Georgina Verbaan heeft samen met kinderen voorgelezen aan asieldieren in het opvangcentrum van de Dierenbescherming in Amersfoort. Voorlezen helpt dieren bij hun socialisatie, waardoor ze makkelijker plaatsbaar worden. Aanleiding voor het voorleesuurtje is de nieuwe familiefilm Meester Kikker, waarin Georgina een asielbeheerster speelt die erg begaan is met het lot van dieren.

Georgina Verbaan hielp de Dierenbescherming om asielkatten socialer en beter plaatsbaar te maken. Ze deed dit door met kinderen voor te lezen uit het boek Meester Kikker van Paul van Loon. In de gelijknamige film, die vanaf 28 juli in de bioscopen draait, speelt ze asielbeheerster Ceciel, die het welzijn van dieren aan het hart gaat. De Dierenbescherming voert momenteel campagne om het verblijf van dieren in het asiel zo aangenaam en kort mogelijk te laten zijn. Voorlezen is een van de manieren om dat te doen. Het idee komt uit Amerika en wordt in het asiel in Amersfoort sinds twee jaar succesvol ingezet.

“Ik ben gek op dieren, altijd al geweest, en vind het belangrijk om het lot van asieldieren onder de aandacht te brengen," vertelde Georgina na afloop van het voorleesuurtje. "Dat geldt met name voor honden en katten met een ‘gebrek’, want ook die hebben veel liefde te geven. En ik spreek uit ervaring; mijn twee katten mankeren altijd van alles, maar ik zou ze niet willen missen. Voorlezen kan op zowel kinderen als dieren een heilzame uitwerking hebben. Voor kinderen is het fijn dat niemand over ze oordeelt als ze aan het lezen zijn, terwijl dieren op deze manier gewend raken of blijven aan contact met mensen. Dat helpt ze bij het vinden van een nieuwe baas.”

Asieldieren beter plaatsbaar

De ervaring leert inderdaad dat voorlezen aan katten een positief effect heeft op de leesprestaties van kinderen. Er is immers niemand in de buurt die hun leesniveau beoordeelt, op de hond of kat na dan. Daarnaast is het erg goed voor asieldieren om regelmatig in aanraking te komen met mensen, en dan met name kinderen. Hun stemmen en het ritmische geluid van voorlezen werkt rustgevend. Het maakt dat de dieren goed gesocialiseerd raken of blijven, waardoor ze zich makkelijker zullen aanpassen aan een nieuwe thuissituatie. De kans op adoptie wordt op deze manier vergroot. Een win-winsituatie dus.

Campagne #geefommij

En dat is belangrijk, want het wordt steeds moeilijker om de jaarlijks 25.000 dieren in onze asielen binnen drie maanden te herplaatsen. Dat lukt nu nog in 80% van de gevallen, maar dat percentage staat onder druk. Asielen vangen tegenwoordig vaker zieke dieren en dieren met gedragsmoeilijkheden op. Niet alleen de medische kosten vormen een probleem, ook het dreigende tekort aan professionele gedragsdeskundigen staat een snelle plaatsing van met name honden in de weg. Die kunnen door hun langdurige asielverblijf apathisch, nerveus en soms zelfs agressief worden. In de campagne #geefommij vragen we aandacht voor de speciale begeleiding die nodig is om ook deze dieren geschikt te maken voor een nieuwe baas.