Gered: Containerkitten Ysraël

In augustus 2016 deed een medewerker van een transportbedrijf een bijzondere vondst. In een zeecontainer vanuit Israël trof hij een kitten aan. Het jonge dier bleek drie weken opgesloten te hebben gezeten, in het donker en zonder eten en drinken. Dat hij de barre tocht had overleefd, was een wonder.
Gered: Containerkitten Ysraël

Broodmager, uitgedroogd en onderkoeld

De Dierenbescherming werd ingeschakeld, waarna de getraumatiseerde kitten kon worden overgebracht naar het Dierenbeschermingscentrum in Limburgse Born. “Hij was broodmager, volledig uitgedroogd en onderkoeld,” herinnert Jessica Wetzler, beheerder van het opvangcentrum, zich. “We waren er net op tijd bij, een paar dagen later en hij was gestorven van de honger. Hij woog nog maar 1,2 kilo, terwijl 2,5 kilo een normaal gewicht is voor een katje van zijn leeftijd.”

Container kitten Ysrael

Quarantaine

De kitten, die de toepasselijke naam Ysraël kreeg, werd door een dierenarts nagekeken en onder een warmtelamp gezet. Dat was nodig om zijn temperatuur op peil te krijgen. Jessica: “Daarna plaatsten we hem in de isoleerruimte, omdat we niet wisten of hij besmettelijke aandoeningen had. Hier kon hij in alle rust aansterken. Hij at gelukkig goed, maar hij was duidelijk uitgeput en lichamelijk helemaal op.” Een paar dagen later kreeg hij zijn vaccinaties, maar omdat hij uit een gebied kwam waar rabiës voorkomt, hadden we uiteindelijk geen andere keuze dan hem drie maanden in quarantaine te houden. Dat vonden we moeilijk. Ysraël is een heel sociaal katje, dat het heerlijk vindt om te spelen en te knuffelen. Om hem zo’n lange tijd te moeten afschermen van andere dieren en vrijwilligers, was zo lastig. De verzorgers die wél bij hem mochten, gaven hem extra veel aandacht. Om te compenseren wat hij zo miste.”

Ronde, gezonde kater

Na drie maanden in het Dierenbeschermingcentrum in het Limburgse Born was Ysraël voldoende aangesterkt. “En eigenlijk is dat nog een understatement,” lacht Jessica, die al die tijd de zorg voor het jonge katje droeg. “Van een broodmagere, bange kitten is hij uitgegroeid tot een ronde, gezonde kater.” Lichamelijk knapte Ysraël veel sneller op dan verwacht, maar qua psychische ontwikkeling zagen zijn verzorgers een dier dat veel te vroeg bij de moeder was weggehaald.

Containerkitten weer gezond en klaar voor adoptie

Klaar voor adoptie

Jessica: “Hij is speels, maar heeft niet geleerd waar zijn grenzen liggen. Hij kende aanvankelijk geen rem. Ging hij aan je broekspijp hangen of beet hij in je handen als hij wilde spelen. Maar gelukkig luistert hij inmiddels heel goed. Het was dan ook geen probleem om een thuis voor hem te vinden. Met één van de gezinnen die Ysraël wilden adopteren, hadden we meteen een klik. Zij wilden dit katje écht een kans geven, en niet omdat ze hem zielig vonden. Deze mensen hebben dan ook geduldig gewacht totdat hij klaar was voor adoptie.”

Hoewel Jessica blij is dat Ysraël goed terecht is gekomen, mist ze zijn enthousiasme en dankbaarheid nog elke dag. “Hij wilde zó graag leven, dat hij alle ontberingen wist te doorstaan. Heel bijzonder vind ik dat,” zegt ze. “En het liefst had ik hem zelf mee naar huis genomen. Maar tegelijkertijd weet ik; er zijn veel oude en chronisch zieke dieren waar niemand naar omkijkt, daar moet ook iemand zijn best voor doen. Al neemt dat niet weg dat ik dit dappere, sterke katje nog elke dag mis. Hij maakte de keuze om te willen leven en heeft het gered.”