Goed nieuws: boete voor misbruik slangen in TV-show

TV-zender RTL moet samen met productiebedrijf Zodiak en een reptielenhandelaar €12.500 betalen aan de Dierenbescherming vanwege een act met slangen in het programma Killer Karaoke.
De Dierenbescherming is blij dat het misbruik van dieren in TV-shows niet langer wordt getolereerd.
Goed nieuws: boete voor misbruik slangen in TV-show

In het programma werd op 16 mei 2013 een zangeres op een schommel in een bak met water vol levende slangen gedompeld. De Dierenbescherming reageerde furieus en ook het publiek liet massaal zijn afkeuring blijken, wat resulteerde in een onderzoek door toezichthouder NVWA. De Dierenbescherming vindt dat dieren nooit als object in shows moeten worden ingezet, puur ter vermaak. In dit geval ging het echter nog een stukje verder: volgens het OM zijn de dieren ook gestresst geraakt, wat hun gezondheid heeft geschaad. Met het betalen van een geldbedrag aan de Dierenbescherming ziet het OM af van een verdere rechtszaak.

Gedragscode

Het OM en de NVWA lieten maandag in de media weten dat "te allen tijde zorgvuldig met dieren moet worden omgesprongen". RTL en Zodiak erkennen dit en betalen daarom het geldbedrag. Verder zegt RTL een nieuwe en uitgebreidere gedragscode ingevoerd te hebben voor het gebruik van dieren in televisieprogramma's. Voor het OM is hiermee de kous af. Gesterkt door dit succes zal de Dierenbescherming doorgaan met haar strijd tegen het misbruik van dieren ter vermaak, waar dan ook.

Wat kan jij doen?

Hoor of zie jij initiatieven waarbij dieren ter vermaak worden ingezet? Doe daar dan niet aan mee en spreek de organisatie erop aan. Soms zijn mensen zich er niet eens van bewust dat hun plannen dierenleed tot gevolg kunnen hebben. Samen creatief nadenken over een alternatief kan veel dierenleed voorkomen.