Graatmager paard na redding helaas alsnog overleden

Een zwaar verwaarloosd paard dat op 12 maart door een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) was weggehaald uit een wei in Noordwijk is dit weekend helaas alsnog overleden. Het dier was zo mager en ziek dat de behandeling door de dierenarts niet meer mocht baten. Besloten werd het stervende dier uit zijn lijden te verlossen.

Na een tip van de dierenpolitie besloot LID-inspecteur Erik Goemans op 12 maart een kijkje te nemen bij het paard, dat erg mager zou zijn en niet goed werd verzorgd. Bij aankomst bleek het dier er zo slecht aan toe, dat ‘ie in opdracht van RVO.nl* direct in bewaring is genomen en overgebracht naar een dierenarts. “Het had niet veel langer moeten duren. Het was echt een triest hoopje paard,” aldus Erik.

Broeiende wond
Het dier zat onder de luizen, was graatmager en had een etterende wond op zijn rug. De dierenarts stelde vast dat het dier letterlijk werd ‘leeg getrokken’ door de luizen die over zijn hele lijf zaten. Erik: "En de wond op zijn rug is ook nog eens gaan broeien.”

Bekijk hier het filmpje dat Erik maakte tijdens de controle.

Tijdlang goede hoop

Het paard werd overgebracht naar een gespecialiseerde dierenkliniek, in de hoop dat het met de juiste verzorging en medicijnen weer op krachten zou kunnen komen. Een tijdlang was er goede hoop op genezing. "Hij staat een stuk alerter in de box, zonder jeuk en eet en drinkt goed," aldus Erik Goemans na een bezoek aan het paard op 20 januari. "Hij is onder meer behandeld voor zand in de darmen, luizen en loszittende tanden. De hoefsmid heeft hem bekapt, hij is gevaccineerd en ontwormd. Over twee weken wordt er bekeken of hij ook kan liggen, wat nu nog erg pijnlijk is. Volgende week ga ik opnieuw naar de kliniek om te kijken hoe het gaat."

In laten slapen

Hoewel het paard dus aan de beterende hand leek, is hij na alle inspanningen dit weekend helaas toch overleden. Hij kon niet meer in de benen komen en bleef liggen in zijn stal. Medicatie sloegen niet aan. Het was duidelijk dat het dier stervende was en om verder lijden te voorkomen ervoor is gekozen om het in te laten slapen. Een heel verdrietige afloop....*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.