Groei ledenaantal ondanks landelijke dalende trend

De Dierenbescherming is één van de weinige dierenwelzijnsorganisaties waarvan het leden- en donateursbestand groeit. Dat blijkt uit de jaarlijkse peiling van het radioprogramma 'Vroege Vogels', waarvan de uitkomsten afgelopen zondag werden gepubliceerd.

Terwijl de achterban van vele natuur- en milieuorganisaties sterk daalt, kent de Dierenbescherming een lichte stijging van het aantal leden en donateurs. De Dierenbescherming staat nu met haar leden- en donateursaantal op de vijfde plaats van alle 109 groene goede doelen organisaties die door Vroege Vogels zijn onderzocht.Klik hier voor de totale lijst van de 109 organisaties.

Natuur- en milieuorganisaties zien hun aanhang sterk dalen. Het onderzoek van Vroege Vogels naar de ‘groene’ achterbannen toont aan dat in 2014 het aantal donateurs en leden met ruim 60.000 is verminderd. De groene aanhang is terug op het niveau van 1998.

24 jaar onderzoek naar aanhang groene organisaties

Vroege Vogels doet dit jaarlijks onderzoek vanaf 1991. Eindredacteur Joost Huijsing: “In 2003 bereikte de groene aanhang een piek met ruim 4,1 miljoen. Bij onze eerste peiling in 1991 waren er 2,3 miljoen betalende aanhangers. Vanaf dat begin is er dertien jaar lang continu een enorme groei geweest. Vervolgens was de totaalstand een paar jaar stabiel, maar sinds het begin van de economische crisis gaat het neerwaarts. Toch blijft ‘groen’ grote steun houden. In de politiek wordt wel gesuggereerd dat de interesse in natuur en milieu weinig meer voorstelt, maar het aantal leden in deze sector is nog altijd meer dan tien keer zo groot als alle leden van politieke partijen in Nederland bij elkaar.”

De Dierenbescherming is erg blij met de stijging van ons leden- en donateursaantal, en onze plek op de vijfde plaats. We willen dan ook onze leden en donateurs hartelijk bedanken voor hun steun!