Hans Alders onderzoekt vermeende fraude met Beter Leven kenmerk

Ex-milieuminister Hans Alders leidt een onderzoekscommissie die onderzoek gaat doen naar de beschuldigingen over fraude met varkensvlees met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming bij vleesverwerker VION.
Hans Alders onderzoekt vermeende fraude met Beter Leven kenmerk

Ex-milieuminister Hans Alders leidt een onderzoekscommissie die onderzoek gaat doen naar de beschuldigingen over fraude met varkensvlees met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming bij vleesverwerker VION. In Zembla van 5 september meldden twee anonieme werknemers dat dagelijks gewoon varkensvlees wordt verpakt als vlees met het Beter Leven kenmerk.

Het onderzoek vindt plaats op initiatief van de Dierenbescherming. VION heeft inmiddels alle medewerking aan het onderzoek toegezegd. Naar verwachting rondt Alders het onderzoek binnen vier weken af.

De Dierenbescherming had zelf al direct extra controles laten verrichten naar mogelijke misstanden bij VION toen Zembla aankondigde met de beschuldiging van fraude te zullen komen. De Dierenbescherming voerde deze controles niet zelf uit, maar besteedde ze uit aan een onafhankelijke, in dit werk gespecialiseerde organisatie (CoMore). Deze heeft noch in het verleden, noch tijdens de aanvullende recente controles onregelmatigheden aangetroffen. Het voornaamste doel van de controles is waarborgen dat Beter Leven-vlees van boer tot winkel strikt gescheiden van regulier vlees wordt verwerkt. Alle controles die gedaan zijn duiden erop dat dit ook bij Vion het geval was.

Volgens Frank Dales van de Dierenbescherming moet echter de onderste steen boven komen. "De keiharde beschuldiging van fraude dreigt aan het kenmerk te blijven kleven. De commissie Alders zal nu moeten onderzoeken of de beweringen van de twee werknemers in Zembla terecht waren".