Hardleerse duivenhouder raakt vogels kwijt

De meeste zaken waarbij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) in actie komt kunnen gelukkig worden opgelost door met de eigenaar de nodige maatregelen te treffen. Helaas zijn er ook nog te veel hardleerse mensen die niet mee (willen) werken. Dan rest er uiteindelijk niets dan de dieren in bewaring te nemen.
Hardleerse duivenhouder raakt vogels kwijt
Dit was op 8 januari ook het geval bij een duivenhouder in de gemeente Overbetuwe. Bij een eerdere controle was vastgesteld dat zijn duiven met teveel vogels in te kleine hokken zaten, ze onvoldoende verzorgd werden en dat de dieren niet allemaal de beschikking hadden over voedsel en water. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl, voorheen Dienst Regelingen) heeft de eigenaar naar aanleiding van deze bevindingen een aantal maatregelen opgelegd. Hij moest de huisvesting van de duiven aanpassen, ze dagelijkse verzorging geven en alle dieren voorzien van voer en water.

39 duiven in bewaring genomen

Bij de controle door de LID op het naleven van de maatregelen bleek de situatie niet verbeterd en de opgelegde maatregelen niet uitgevoerd. Hierop gaf RVO.nl opdracht de 39 duiven in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres waar de dieren de juiste huisvesting en verzorging krijgen. De eigenaar draait op voor de kosten van vervoer en verzorging van de duiven. De zaak is overgedragen aan het openbaar ministerie.