Helft banken scoort voldoende op beleid dierenwelzijn

De helft van de onderzochte Nederlandse bankgroepen scoort een voldoende op dierenwelzijnsbeleid. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Drie banken, te weten NIBC, SNS Bank en Van Lanschot, hebben het afgelopen jaar een verbetering in hun beleid doorgevoerd. Daarmee kan door deze banken bij financiering van bedrijven een hogere norm voor dierenwelzijn worden gehanteerd.
Helft banken scoort voldoende op beleid dierenwelzijn

De Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer de Dierenbescherming, beoordeelt in samenwerking met economisch onderzoeksbureau Profundo het beleid van Nederlandse banken en bankgroepen op onder meer dierenwelzijn en milieu. Doel is de verduurzaming van banken met de hulp van de consument. Met de Eerlijke Bankwijzer, die deze maand vier jaar bestaat, wordt de druk op banken vergroot om het geld van spaarders duurzaam en eerlijk in te zetten.

Scores dierenwelzijn

Om voor consumenten inzichtelijk te maken waarop de banken hun beleid afstemmen, publiceert de Eerlijke Bankwijzer vandaag op haar website het investeringsbeleid van de tien grootste banken en de scores die zijn toegekend per thema en sector. Hieruit blijkt dat Triodos Bank op het gebied van dierenwelzijn met een 9 het hoogste scoort. De bank sluit onder meer investeringen in de vee-industrie en het gebruik van proefdieren voor niet-medische doeleinden uit. Delta Lloyd, dat vrijwel geen beleid heeft met betrekking tot dierenwelzijn, kwam met een 1 als slechtste uit de bus.

De grote banken

Van de vier grote banken krijgen opmerkelijk genoeg alleen Rabobank en SNS Bank een voldoende. In het duurzaamheidsbeleid van de Rabobank staan onder meer het verbod op dierproeven voor cosmetica en de ondersteuning van boeren die overstappen op duurzame veehouderij. SNS Bank kreeg een 7 omdat de bank alleen nog duurzame, diervriendelijke, gecertificeerde landbouw ondersteunt en niet-medische dierproeven uitsluit. Zowel ABN AMRO als ING Bank scoren een dikke onvoldoende, onder andere omdat zij geen voorwaarden stellen aan investeringen in de vee-industrie.

Het is uniek dat banken worden onderzocht op uiteenlopende terreinen van verantwoord ondernemen en dat de resultaten daarvan op een overzichtelijke website worden samengebracht.