Het grote goed van het Goed Geld Gala

Even leek het erop dat ik afgelopen maandag het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij zou moeten missen. Die ochtend stond ik namelijk hoestend, proestend en met een zwaar hoofd op. Je begrijpt het al, de griepepidemie die al weken in ons land huishoudt, had ook mij te pakken.
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Het grote goed van het Goed Geld Gala

Een paar uurtjes extra slaap en de nodige pillen en sapjes later ben ik toch naar kantoor gegaan om vervolgens einde dag, samen met collega Marjolein van de afdeling Fondsenwerving, af te reizen naar het DeLaMar theater in Amsterdam voor het Gala.

Daar kreeg ik geen spijt van. Het was prachtig om te zien dat zoveel collega goede doelen in gespannen afwachting samen kwamen in de hoop een schenking van de Nationale Postcode Loterij te mogen ontvangen. Met dank aan de Postcode Loterij deelnemers werd er dit jaar een record bedrag van 312 miljoen euro verdeeld over 100 goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland.

Nationale Postcode Loterij

Tijdens de bekendmaking van de schenkingen werd nog eens extra duidelijk hoe groot de meerwaarde van de Postcode Loterij is. Dankzij hun schenkingen kunnen projecten met zeer uiteenlopende onderwerpen gerealiseerd worden, die de organisaties anders nooit zelf hadden kunnen financieren. Zo was er bijvoorbeeld de 1 miljoen euro voor het Panzi-ziekenhuis van de Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist dr. Denis Mukwege, die tijdens het gala een indringende toespraak hield over slachtoffers van seksueel geweld.

Terre des Hommes kreeg een extra schenking voor het vervolg op ‘Sweetie’, het project waarmee de organisatie in 2013 al 1.000 plegers van webcamseks met kinderen wist te ontmaskeren. Het Nederlandse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen kregen ieder vijf miljoen euro voor het verbeteren van de omstandigheden voor vluchtelingen en ook VluchtelingenWerk Nederland ontving een bijdrage om de vele extra vluchtelingen in ons eigen land de hulp te bieden die zij nodig hebben.

Steun aan dier en natuur

Ook dier en natuur krijgt de nodige steun van de Postcode Loterij. Zeer indrukwekkend is het project van onder andere Het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK en de Vogelbescherming Nederland voor het natuurherstel in en om het Haringvliet. Zij ontvingen samen een schenking van 13,5 miljoen uit het Droomfonds van de loterij. Andere voorbeelden zijn de schenkingen aan Sea Sheperd voor hun strijd tegen illegale visserij en stroperij in de Zuidelijke Oceaan en een schenking aan Stichting AAP voor de opvang van afgedankte leeuwen en tijgers uit bijvoorbeeld circussen.

Als hoogtepunt voor onszelf was er, naast een vaste bijdrage, een extra schenking voor ons project duurzaam diervervoer. Hiermee gaan we ervoor zorgen dat dieren veilig en efficiënt vervoerd kunnen worden terwijl de Dierenambulances beschikbaar blijven voor acute noodhulp.

Bedankt!

Ik wil de Nationale Postcode Loterij en al haar deelnemers bedanken voor de belangrijke bijdrage aan ons en alle andere goede doelen die samen van groot maatschappelijk belang zijn voor ons allemaal. Door mee te spelen met de Postcode Loterij ben je voor mij, zelfs als je verliest, een winnaar!