Hond uit schrijnende situatie gered

Een inspecteur van onze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft op woensdag 27 mei in de regio Dordrecht een verwaarloosde hond weggehaald uit een woning. Voor de eigenaresse is hulp gezocht.

Begin mei kwam er via het landelijk meldpunt 144 een melding binnen over een verwaarloosde hond. In de vervuilde woning trof de politie - behalve de bewoonster – inderdaad een magere hond die er erg slecht uitzag. In opdracht van RVO.nl* heeft onze inspecteur de vrouw nog diezelfde dag opdracht gegeven om met de hond naar de dierenarts te gaan. Deed ze dit niet, dan zouden er maatregelen volgen.

Situatie verslechterd
Helaas bleek bij een volgende controle dat de vrouw niet had geluisterd en dat de gezondheid van haar dier verder was verslechterd. Hierop heeft de inspecteur de hond, met toestemming van RVO.nl, direct naar een dierenarts gebracht. Deze constateerde dat ‘ie nog maar de helft van zijn normale gewicht woog en niet meer terug kon naar de eigenaresse.

Bij de dierenarts is daarop meteen eerste hulp verleend, waarna de hond weer wat begon te eten en te drinken. Vervolgens is hij naar een opvangadres gebracht, waar ‘ie verder wordt behandeld en hopelijk zal herstellen.

Wees alert
In dit geval was er geen sprake van onachtzaamheid of opzettelijke verwaarlozing, maar van een schrijnende situatie, waarbij menselijk leed een grote rol speelde. Uiteraard gaat de aandacht van onze inspecteurs in eerste instantie altijd uit naar de dieren, maar ze zorgen er daarnaast voor dat de juiste instanties op de hoogte worden gesteld, zodat ook de eigenaren geholpen kunnen worden.