Honden uit zwaar vervuilde kamer bevrijd

Inspecteur Jolanda van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in samenwerking met een agente van de politie in de regio Den Haag twee honden uit een zwaar vervuilde kamer bevrijd. De eigenaresse hield de dieren daar omdat ze, vanwege haar hoge leeftijd, niet meer in staat was de dieren uit te laten. Het heeft heel wat overtuigingskracht gekost, maar uiteindelijk heeft de vrouw afstand gedaan van de honden zodat ze via het dierenasiel een nieuw thuis kunnen krijgen.

Er gingen meerdere bezoeken aan de vrouw aan vooraf om haar in te laten zien dat de situatie zo niet langer kon. De honden verbleven het grootste deel van de tijd in een smerige kamer waar ze tussen hun eigen uitwerpselen zaten. Ook haar familie, die af en toe de honden kwamen uitlaten, hadden er bij de vrouw al op aangedrongen om voor de honden een andere oplossing te zoeken.

Situatie onhoudbaar voor de honden

Onze inspecteur had voor dit bezoek, via RVO, de zaken al zo geregeld dat de dieren ook zonder toestemming van de vrouw meegenomen konden worden. Dit harde ingrijpen is voorkomen doordat de eigenaresse uiteindelijk toch besloot om zelf afstand te doen van haar honden. Ze vroeg Jolanda en de agente om hulp en heeft zelf betaald voor de asielkosten. Voor de honden wordt door het asiel een nieuw thuis gezocht.