Illegale vogelvanger opgepakt

In het Belgische Hasselt zijn een Nederlandse man en zijn handlanger veroordeeld wegens illegale vogelvangst. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) haalde al eens ruim honderd vogels bij hem weg.
Illegale vogelvanger opgepakt

De LID stelde destijds in Brabant een onderzoek in bij de vogelvanger, waarna maar liefst 116 vogels in beslag konden worden genomen. Deze vogels waren niet voorzien van de juiste pootringen. De man beweerde dat hij de vogels zelf had gekweekt op zijn terrein in België in nestkastjes die hij daar ophing. Volgens onze inspecteur Eduard Opperman een vaak gebruikte methode: “Veel vogels worden gewoon uit de natuur geroofd door de jonge vogels in de natuur te ringen en weg te halen voordat ze uitgevlogen zijn”.

Hoge straf
Na een tip richting België dat de Nederlandse man vogels zou vangen en opsluiten, liep het duo liep tegen de lamp. Op zijn terrein in België werden vervolgens onder meer kooien, klemmen en lokmiddelen gevonden en in de volières rondom de woning zat een aantal beschermde vogels in erbarmelijke omstandigheden. Volgens Justitie was het tweetal regelmatig op vogelmarkten te vinden. De straf die ze in België krijgen opgelegd, is aanzienlijk. Beiden zien 15 maanden cel en 6.000 euro boete tegemoet. Ook wordt hen 27.500 euro ontnomen, het bedrag dat zij met de illegale vogelvangst hebben verdiend.