In beton gegoten…

Als Dierenbescherming koesteren wij onze nauwe banden met het onderwijs. En omgekeerd geldt dat ook, getuige het feit dat ik mijn voeten in Barneveld heb mogen vereeuwigen in een heuse 'Walk of Fame'!
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

In beton gegoten…

Samen met nog 24 partners van Groenhorst Barneveld stond ik onlangs 'met mijn poten in de klei', lees cement, om op die manier wat mij betreft duidelijk te maken dat dit opleidingsinstituut stevig verankerd is in de maatschappij. Groenhorst Barneveld is de meest toonaangevende opleider op het gebied van dierverzorging, veehouderij en groen, grond en infra van Nederland. Naast dagonderwijs verzorgt de organisatie ook cursussen voor volwassenen.

Op 7 april was ik te gast bij de opening van de compleet vernieuwde campus van Groenhorst Barneveld; een prachtige, ultramoderne faciliteit met ruim 2.500 dieren op het terrein en unieke praktijkvoorzieningen. Circa 1.600 leerlingen uit heel Nederland kiezen voor deze school vanwege de goede reputatie in de arbeidsmarkt. Bovendien is Groenhorst Barneveld al vier jaar op rij verkozen tot beste groene MBO van Nederland! En ze hebben nu natuurlijk die geweldige Walk of Fame...

Samenwerkingsconvenant

Met zo'n club werk ik graag samen! Zo hebben we vorig jaar met zowel Groenhorst Barneveld als CAH Vilentum uit Dronten een samenwerkingsconvenant gesloten, waarin we onder meer hebben vastgelegd dat studenten worden geattendeerd en gemotiveerd om stages te volgen bij de Dierenbescherming. Deze zijn natuurlijk zeer praktijkgericht en vinden grotendeels plaats binnen onze opvangcentra. Voor de Dierenbescherming geldt dan weer dat wij een beroep kunnen doen op studenten en leerlingen van beide scholen in het kader van bijvoorbeeld onderzoek, open dagen en events.

Een goede samenwerking met het onderwijs is dus belangrijk voor de Dierenbescherming. Ik zeg bewust 'samenwerking', want voor je het weet staan de criticasters alweer klaar en worden we beticht van indoctrinatie of andere vormen van onheuse beïnvloeding. Natuurlijk willen we invloed en natuurlijk willen we het welzijn van dieren overal bepleiten, dus ook binnen het onderwijs, maar altijd met open vizier. Zo hebben we lespakketten voor het basisonderwijs over allerlei onderwerpen en staan we altijd klaar voor kinderen die bij ons aankloppen voor spreekbeurten.

Stage bij de Dierenbescherming

En ook bij ons op kantoor bruist het van de jonge energie. Graag stellen we onze werkplekken open voor enthousiaste mensen die bij ons stage willen lopen en daar wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. Deze week stelde Guus zich bijvoorbeeld voor, een jonge vent en vierdejaars student Bos- en Natuurbeheer aan de Hogeschool INHOLLAND Delft. Onder de hoede van een senior beleidsmedewerker gaat Guus bij ons z'n afstudeeropdracht doen: een onderzoek naar muskusratten in de Oostvaardersplassen.

Dat lijkt sowieso leuk, maar dient een zeer belangrijk doel. Natuurlijk wil Guus met een mooi cijfer afstuderen, maar wij willen inzicht in een situatie waarbij muskusratten niet worden bestreden - op een overigens gruwelijke wijze door middel van verdrinking –, zoals in de Oostvaardersplassen. Op die manier krijgen we een gedegen referentiekader en weten we ook wat dat betekent voor de aantallen muskusratten, hun verspreiding en de aangerichte graafschade. Volgens ons valt die namelijk best mee en zou je het geld dat je nu uitgeeft aan de bestrijding van het diertje net zo goed kunnen aanwenden voor het herstellen van de eventuele schade.

Lekker bezig

En wat dacht u van Marieke, lekker bezig op onze afdeling Communicatie & Fondsenwerving met voorlichting aan het jonge publiek. Studerend aan de Hogeschool Van Hall Larenstein was ze vorige week nog op pad met bioloog en tv-persoonlijkheid Freek Vonk en een groep jonge kids. Ze schreef er een leuk stuk over!

Samenwerken met leergierige mensen aan een diervriendelijke wereld, we doen het graag bij de Dierenbescherming. Die uitspraak staat wat mij betreft in beton gegoten. Net als mijn voeten dus, sinds kort…

Frank Dales,
Algemeen directeur