Inspecteur redt 26-jarige fjord Kiki

Een jaar geleden werd Kiki door onze inspecteur John van den Broek weggehaald bij haar eigenaar. Ze was heel mager, slecht verzorgd en niemand wist of ze het zou redden. Toch durfde Astrid Hazekamp het aan. Zij ving de 26-jarige fjord liefdevol op.

John van den Broek trof Kiki vorig jaar samen met zes andere fjorden aan in een weiland. Ze waren er belabberd aan toe. John: “Sommige waren erg vermagerd en hijgden van de koorts. Er was geen voer, de dieren stonden in hun eigen ontlasting en ook de hoeven waren niet in orde. Ik heb contact gezocht met de eigenaresse, maar zij liet niets van zich horen. Van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kreeg ik daarop toestemming om de dieren weg te halen, waarna ze zijn overgebracht naar een opvangadres."

Inspecteur John van den Broek trof Kiki verwaarloosd en vermagerd aan in een weiland.


Toen Kiki voldoende was hersteld, werd ze geadopteerd door Astrid Hazekamp: “Toen ik Kiki voor het eerst zag, had ze een lege blik in haar ogen. Ze was lusteloos en niemand mocht haar aanraken. Toch gaf ze me vertrouwen door achter me aan de trailer in te lopen."

Vermagerd

De eerste maanden was Astrid voorzichtig met Kiki, bang als ze was dat ze haar pijn zou doen. Ze was tenslotte vermagerd en had scheve benen. “Een beetje als Charlie Chaplin,” zegt ze. “Waarschijnlijk zijn haar benen zo gegroeid omdat de hoeven verkeerd zijn bekapt. We zijn dat nu aan het corrigeren. Helemaal herstellen zal het niet meer, maar op deze manier voorkomen we wel dat ze slechter gaat lopen of pijn krijgt.” Kiki had ook een veel te dikke vacht. Astrid: “Pas in het voorjaar, toen ze zich wat beter voelde, heb ik haar geknipt. Als ik niet goed in mijn vel zit, wil ik niet dat mensen aan me lopen te plukken, ik ging ervan uit dat dat voor haar ook gold."

Astrid luncht bijna elke dag in het weiland bij Kiki en haar andere fjord.

Liefde en aandacht

Astrid: "We zijn nu bijna een jaar verder, en het gaat goed met Kiki. Ze galoppeert weer, geeft me elke dag haar vertrouwen en heeft zich ontpopt tot een ware diva die precies weet wat ze wil. En er niet voor schroomt dat te laten blijken. Het is heel bijzonder om te zien hoeveel je met een dier als Kiki kan bereiken, als je het maar liefde en aandacht geeft.”